Ți-am povestit când am simțit prima dată că vreau să plec din țara asta?
Eram acum aproximativ 10 ani, în parc la Moghioroș, cu Ruxandra, care avea la vremea aceea în jur de 2 ani.
Am ajuns în parc, la un loc de joacă care avea si zona cu nisip, am scos găletușa, formele și lopățelele și ne-am pus pe jucat.

Într-un moment de neatenție de câteva secunde, o văd pe Ruxi că bagă ceva în gură, credeam că e o piatră, ceva și disperată i-am băgat mâna în gura să o scot…

Nu era o piatră, era un muc de țigară, aruncat acolo, în groapa de nisip pentru copii.
Instantaneu mi s-a făcut greață, apoi m-au luat nervii și am realizat că trebuie să mă car din țara asta, dacă vreau ca Ruxandra să trăiască civilizat.

Nu să trăiască mai bine, nu să aibă mai mulți bani, nici la educație nu mă gândeam în acel moment, ci doar să scape de oamenii de aici.

Era aruncat intenționat, acel chiștoc în groapa de nisip pentru copiii de maxim 5 ani.
Adică cine l-a aruncat nici măcar nu s-a gândit ce pericol poate aduce acel rest de țigară.

Când mi-am dat seama de cât de indolenți pot fi oamenii, mulți dintre ei, mi-am zis că degeaba avem o țară frumoasă dacă e populată de oameni atât de ignoranți.

De ce mi-a venit să scriu despre asta acum? Pentru ca încă mă enervează să vad cum, dupa 10 ani, încă aruncam gunoaie din mașină, mucuri de țigară nu mai zic, iar de câteva luni văd și măști.
De parcă nu aveam destule: doze, peturi, hârtii, diverse ambalaje, acum avem și măști numai bune de aruncat pe jos, nu la gunoi, direct de jos.

Ai fost luni dimineața să alergi prin parc? Mai obișnuiesc eu să fac asta… Ei bine, nu vrei să știi cum arată aleile din Herăstrău.
Sunt pline, covor de mucuri de țigară, iar pe locul doi, mai nou sunt măștile.
Ce o fi, dragi români, atât de greu să le aruncați la gunoi?

Există amenzi, așa este, însă trebuie să te prindă poliția că ai aruncat ceva pe jos sau din mașină.
Dacă imi arunci mie, pe autostrada, la 130 km/h și nu te-a surprins nicio camera, aia e, norocul tau și ghinionul meu.

Dar de ce, dacă fumezi, mănânci sau bei în mașină, nu le poți pune acolo într-o punguță până la următoarea oprire și apoi arunci punguța la gunoi?

Suntem supărați că România nu reciclează, păi până la reciclare trebuie să învățăm să nu mai aruncăm nimic, dar nimic, nici măcar un muc de țigară pe jos și nici în groapa cu nisip din parc, de la locul de joacă.

Dar cine știe, acum că am învățat să ne spălăm pe mâini, poate reușim să învățăm să nu mai aruncăm nimic pe jos.

Write A Comment