Săptămâna aceasta a fost sora mea Elena pe la mine, împreună cu fetița ei de 5 ani.
M-am bucurat foarte tare de vizita lor, mai ales că nu mai fuseseră de doi ani.
Obișnuiau ca în fiecare an să vină să stea la noi cel puțin o săptămână în fiecare vară.
Acest obicei l-am început în vara lui 1998 și ne-am ținut de el pănă anul trecut,când din cauza COVID-ului nu am reușit să ne ținem de el.
Dar uite că lucrurile au revenit cât de cât la normal și iată-ne împreună și în această vară, la Bucuresti.
A fost ca un fel de vacanță acasă pentru că am ieșit în fiecare seară, am făcut grătar, am ajuns și la Therme cu fetele. Chiar am ținut-o numai in plimbări și distracție.
Sora mea este o femeie frumoasă de 32 de ani, mai mică decât mine cu 11 ani și discutând una cu cealaltă am realizat că avem obiceiuri alimentare diferite, adaptate la stilul fiecăreia de viață, dar și adaptate vârstei.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, interesele, prioritățile și obiceiurile noastre alimentare ar trebui să se schimbe, pentru că și nevoile noastre nutriționale sunt altele.
Chiar dacă principiile de bază ale unei diete sănătoase rămân aceleași și la 25, 55, 75 de ani, avem nevoie de un echilibru între diferite alimente hrănitoare pentru a ne permite să arătăm și să ne simțim cât mai bine în corpurile noastre în fiecare etapă din viața noastră.
Pentru 20 și 30 de ani…
Viața de zi cu zi este aglomerată pentru majoritatea femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, iar alimentația sănătoasă nu este pe lista priorităților.
O mare parte dintre femeile din această categorie de vârstă nu reușesc să îndeplinească aportul zilnic recomandat pentru mai mulți nutrienți cheie cum ar fi calciu, acidul folic, seleniu, fier.
La această vârstă, nutriția pentru sănătatea oaselor este importantă pentru a reduce riscul de osteoporoză mai târziu. Calciul și vitaminele K și D sunt vitale și pot fi obținute prin produse lactate, legume cu frunze verzi, gălbenușuri de ou și somon.
Omiterea micului dejun și o alimentație bazată pe alimente cât mai procesate, bogate în sare și zahăr, pot duce la un aport scăzut de fibre. Dietele cu conținut scăzut de fibre, conținut ridicat de zahăr și sare pot contribui la probleme digestive, cum ar fi constipația și un risc crescut de boli cardiovasculare.
Femeile care se gândesc să facă un copil, ar trebui să-și facă niște analize și pe baza acestora să-și schimbe stilul de viață alimentar, să se asigure că consumă suficiente calorii, acid folic și minerale precum fierul și calciul.
După 40 de ani…
Exercițiul fizic și fierul sunt importante …
În acest moment al vieții, multe femei se apucă de ceva sport, însă nu își schimbă neaparat stilul de viață alimentar.
Însă pe măsură ce îmbătrânim, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate devin și mai importante. O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la prevenirea unor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, Alzheimer, cataractă și anumite tipuri de cancer.
După vârsta de 40 de ani, rata metabolică scade, dar nu acesta este neapărat motivul pentru care ne îngrășăm sau ne îmbolnăvim.
Motivul real este că mâncăm sau combinăm alimentele nesănătos, avem schimbări la nivel hormonal și nu facem mișcare.
Excesul de greutate, în special în jurul „mijlocului”, este un factor de risc pentru bolile de inimă și diabet.
Scapă de orice creștere în greutate încă de la bun început, înainte ca aceasta să devină o problemă gravă.
Păstrați consumul de alcool în cantitățile recomandate – nu mai mult de 5 porții pe săptămână.
Este o idee bună să aveți două zile fără alcool în timpul săptămânii.
Varianta cu un pahar de vin zilnic, nu este chiar o variantă sănătoasă.
Ar trebui să mâncați alimente bogate în antioxidanți și să luați suplimente alimentare.
Fructele și legumele viu colorate sunt cea mai bună sursă de antioxidanți. Asigurați-vă că mâncați cel puțin cinci porții pe zi și încercați să fie cât mai variate.
În această perioadă știți că iau Libifeme pentru femeile de vârstă fertila, un produs inovator bazat pe extracte standardizate din plante și vitamine, ce nu interferează cu mecanismul hormonal și nu provoacă modificări în greutate sau dispoziție.
După 50 de ani…
Problemele de sănătate, precum colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 sunt mai frecvente în această grupă de vârstă. O dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care include multe fructe și legume, este cel mai bun mod de a preveni și trata aceste probleme.
Pe măsură ce femeile intră la menopauză, sunt afectate în moduri diferite. Consecințele, cum ar fi scăderea libidoului, osteoporoza și bolile de inimă, sunt toate legate de scăderea nivelului de estrogen. Aceste modificări hormonale accelerează pierderea de calciu din oase, ceea ce crește riscul de osteoporoză sau oase fragile. Pentru a contracara acest lucru, este important să consumați cel puțin trei porții de alimente cu un conținut scăzut de grăsime, bogate în calciu, în fiecare zi.
Se pare că în țările din Orientul Îndepărtat, unde dietele tradiționale sunt bogate în mod natural în fitoestrogeni – compuși vegetali care imită efectele estrogenului femeile trec mult mai ușor peste menopauză.Alimentele care conțin fitoestrogeni includ soia, semințe de in, naut, fasole și mazăre.
Libifeme are și o variantă pentru femeile de +50 de ani.
Eu chiar i-am cumpărat mamei mele câteva cutii.
LIBIFEME® Meno 50+ conține extracte din plante 100% naturale, ce cresc fluxul sanguin și sensibilitatea din zona genitala și care sunt bogate în surse naturale de fitoestrogeni, care îmbunătățesc flexibilitatea și hidratarea membranelor mucoaselor și a tenului, reducând și simptomele menopauzei.
Fumatul și lipsa exercițiului fizic vă pot afecta grav sistemul osos.
Acum mai mult ca niciodată e important să beți apă.
Continuați să beți 6-8 pahare de apă sau ceaiuri din plante în fiecare zi și urmăriți consumul de cofeină. Cofeina poate interfera cu cantitatea de calciu pe care o absorbim.
Ar trebui să vă gândiți și la administrarea unui supliment cu omega-3.
Urmați o dietă mediteraneană care se bazează pe o mulțime de fructe și legume proaspete, de toate culorile și tipurile, pentru a vă ajuta să obțineți un spectru cat mai larg de vitamine și minerale.
Peste 60 de ani…
Suplimentele alimentare sunt vitale.
Pe măsură ce îmbătrânim, apar diverse modificări fiziologice și psihice.
Organismul devine mai puțin eficient în absorbția și utilizarea multor vitamine și minerale.
În același timp, mulți oameni constată că, pe măsură ce îmbătrânesc, pofta de mâncare scade. Deoarece nevoia de vitamine și minerale rămâne aceeași sau, în unele cazuri, crește, este și mai important ca alimentele pe care le consumăm să fie sănătoase și hrănitoare.
Riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral crește odată cu înaintarea în vârstă. Factorii principali sunt alimentația nesănătoasă, prea multe grăsimi saturate, alcool, fumat și lipsa exercițiilor fizice.
Starea de bine o poți avea la fiecare vârstă.
Numai de noi depinde să știm să ne educăm de la 20-30 de ani să avem un stil de viață sănătos care să ne asigure o viață frumoasă și la 80 de ani.
Tatăl meu este un exemplu pentru mine. A avut grijă de corpul lui de când îl știu.
Mănâncă sănătos, face sport, citește, se plimbă, socializează, trăiește acum 78 de ani la fel ca și la 30 de ani.
S-au schimbat multe în viața lui, însă rutina de a face sport, mișcare zilnic și de a face alegeri alimentare sănătoase nu s-au schimbat.
……..
Ce vârstă ai și cât de mult ai grijă de tine?
1 Comment
Foarte utile sfaturi!