Acum câteva zile, poate chiar o săptămână, am urmărit pe DIGI24 una dintre emisiunile de seara, unde era invitat Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu.
Pentru că nu mai este mult și începe un nou an școlar mi s-a părut de interes subiectul și am stat să urmăresc emisiunea.
Mă rog, în general vorbe, nimic care să mă surprindă, însă la un moment dat domnul Ministru afirmă că el ar lungi perioada orelor în care elevii trebuie să stea la școală, după modelul din afară, gen, doar că nu sunt de acord părinții și profesorii.
La întrebarea moderatorului, care era cam ironică și acuzatoare la adresa acestora: ”De ce domnule Ministru nu vor părinții să stea copiii mai mult la școală?”
Au început tot felul de supoziții, că-i încurcă, că le este lene, că nici nu mai știu ce ziceau pentru că de nervi începuseră deja să-mi țiuie urechile.
Deci domnii aceștia ori nu trăiesc în Romania, ori n-au copii și nici habar de ceea ce se întâmplă în învățământul de stat, ori și-au dorit să mă enerveze pe mine, așa la ceas de seară.
Domnule Ministru și domnule Cosmin Prelipceanu, nu știu de ce nu vor profesorii ca elevii să stea mai mult la școală, dar vă pot spune de ce nu vor părinții.
Am un copil care trece in clasa a VII a și învață la o școala din București de stat.
Nu știu dacă știți dar elevii de la gimnaziu, majoritatea învață dupa amiază pentru că nu avem destule clase într-o școală ca să meargă toți de dimineață, cum ar fi normal.
Deci copilul meu pleacă de la 11:30 de acasă și ajunge la 19:30 chiar 20:30 înapoi.
Asta ar fi o problemă. Dar hai să vă mai spun una.
Am auzit în aceeași emisiune cum că în alte țări copiii fac mai multă școală și că ne numărăm printre țările în care copiii își petrec cel mai puțin timp la școală.
Da, exact așa este, doar că în țările despre care dumneavoastră vorbiți copilul își face și lecțiile tot la școală, așa că atunci când este acasă e liber să citească, să se joace, să deseneze, etc.
La noi însă, dacă nu știati, elevii după ce vin de la școală fac lecții încă cel puțin patru ore, iar dacă cumva au greșit pentru că nu au înțeles în clasă, riscă să fie penalizați cu notă mică, deși teoretic nu este vina lor că nu au înțeles.
Ca să nu fie penalizați și ca să înțeleagă lecția, noi părinții ăștia leneși și comozi dăm bani grei pe meditații și am dat bani foarte grei în această perioadă de online, când totul a fost un dezastru.
Deci copiii noștri, ca să știți, fac doar școală. Nu mai au timp de nimic altceva.
Bun și acum concret, cazul copilului meu.
Se trezește la 6:00, la 6:30 am ieșit pe ușă, la 8:00 suntem la meditații, la 10:00 am terminat meditațiile și am fugit spre școală, timp în care să și mănânce ceva, pentru că la 11:30 sau 12:30 încep orele.
Cum vă spuneam la 18:30 sau 19:30 se termină orele, mai facem o oră până acasă și apoi se mai apucă și de lecții.
Deci de aia, de aia eu personal nu vreau să stea copilul meu mai mult la școală. Pentru că stă destul.
Dacă domnul Ministru al Educației ar face o reformă a învâțământului și noi părinții nu ar mai trebui să alergăm toată ziua și să stăm după copiii ăștia ar fi perfect.
Dar până atunci zic mai bine să ne mulțumiți că ajutăm acest învățământ cum putem.
Noi am pus perdele, dulăpioare, chiar și hârtie A4 tot noi am luat, nu de puține ori am plătit firme ca să facă curat în clasă.
De ce? Că ne iubim copiii și vrem școli ca în alte țări, dar deocamdată nu se poate.
4 Comments
Bine punctat. Si inca si mai multe. Noi am incecrat sa angajam firma de curatenie si ni s-a spus ca „nu ati stiut ca e o scoala suprapopulata cand ati inscris copilul”? Si mi-au spus sa imi asum ca intre schimburi nu e timp sa se faca curatenie. Invatau 3 schimburi intr-o clasa si doar la sfarsitul zilei se spala.
Am mutat copilul la alta scoala
Pai am stiut, ca asa este si la mine, super aglomerat,dar nu avem in contract ca daca e aglomerata necesita alte cheltuieli.
Si o adaugare:
Nu putem sa stam sa alergam toata ziua dupa programul scolar asta asa de incarcat, tocmai ca sa putem avea si noi, la randul nostru un salariu, astfel incat sa putem plati toate cele enumerate! Practic, sa-i platim copilului scoala asigurata de stat, prin lege!
Sau mai teoretic, o vorba: “scoala e gratis pentru copii, da’ nu si pentru parinti”, deci…practic…ne trebuie timp si pentru job! Hmmm! Papura-voda!
Da, asa este!