Stați liniștiți că nu e o postare despre cât de nociv este You Tube-ul pentru copii și cum ar trebui ca noi părinții să petrecem mai mult timp de calitate împreună cu copiii.

Știu că este inevitabil.

Eu care am o preadolescentă în casă nu am cum să-i spun să lase telefonul sau tableta din mâna , dacă eu sunt cu leptopul în mâna scriind această postare sau făcând un story pe instagram.

Nu ar fi firesc și nici nu mă mai pot “lupta” cu ea și argumentele ei, când vine vorba de timpul petrecut pe internet…

Nu putem evita You Tube-ul și mai nou nici serialele “la modă” de pe Netflix.

Însă totuși, Ruxi este un copil, de 10-11 ani, deci și creierul ei tot atâta are și nu poate “digera” chiar toate informațiile pe care le primește prin intermediul internetului.

Așa că am decis să intru mai mult în contact cu ceea ce vede și cu siguranță, o influențează.

Filmele și serialele le vedem împreună. Chiar dacă îmi plac sau nu, mă uit cu ea de când era mică la tot, tocmai pentru a avea un control al informației cu care intră ea în contact.

Informațiile sunt mult mai periculase dacă nu vin la pachet cu niște discuții adecvate, care să-l facă pe copil să înțeleagă de ce se întâmplă anumite lucruri.

Însă am observant că You Tube-ul a devenit un fel de bonă gratuită.

Văd copii mici de 2-6 ani, lăsăți la telefon sau pe tabletă, în timp ce părinții mai fac ceva treabă prin casă, vorbesc la telefon, etc…

Am văzut copii în parc cu telefoanele în mâna!

Da, stăteau în cărucior și se uitau pe You Tube liniștiți , în loc să se joace și să alerge în natură.

Știu că este You Tube for kids, dar totuși văzând ce crize fac acești copii când se termnina bacteria de la ipad sau sună telefonul și adultul trebuie să răspundă, mă întreb dacă nu are legătură cu ceea ce văd ei acolo.

Am văzut de exemplu, cum sunt copii vedetă pe You Tube, care vorbesc destul de urât cu părinții lor, obțin ceea ce vor plângând și părinții nu au nicio reacție, ba mai mult le încurajează comportamentul.

Am întrebat-o pe Ruxi “De ce te uiți la așa ceva?”

Ruxi : “ Sunt Spoiled Braț, mama”…

De ce fac acești părinți aceste video-uri? Pentru că s-au prins că asta vinde și pentru bani, probabil, arată copiilor ceea ce vor să vadă…adică copii care fac orice că să obțină ceea ce vor.

Acești “Spoiled Braț” , primesc cantități imense de jucării, dacă vor la Mc Donald’s e ok, dacă vor dulciuri e ok, dacă nu vor să facă lecții este iar ok…

Deci nu m-ar mira ca și ai noștri copii, tot de acolo să se inspire atunci când sunt obraznici, în cazul meu sau plâng atunci când vor să obțină ceva.

Copiii învață prin ceea ce observă în mediul înconjurător, nu e așa, deci poți să te chinui tu mult și bine să faci educație, dacă cel mic stă pe youtube 2-3 ore pe zi și se uită în mod repetat la acești copii care au ce vor și fac ce vor.

Acum un an sau doi, Ruxi se uita în mod repetat la anumite videouri, până când am zis stop, pentru că deja mi se părea ca fucuse o obsesie. Se tot uita la acești copii vedetă cum despachetau zeci de cadouri sau cum făceau cumpărături.

Bun, și mă întrebați, probabil : “la ce să-i lăsăm să se uite?”

Nu știu. Asta depinde de voi părinții, de ceea ce va doriți de la copiii voștri.

Este cumva comod să-i lăsăm să stea pe You Tube, e adevărat, însă s-ar putea să ne fie viața mai grea când îi luăm de acolo, gata prost educați, cu tot felul de idei care nici măcar nu sunt ale lor ci sunt împrumutate.

Eu o voi lasă pe Ruxandra să se uite la You Tube, mai ales că de curând și-a făcut și un canal.

Însă voi fi mult mai atentă la ceea ce se uită, chit că voi stă pe lângă ea ca să mă uit la toate video-urile alea…

Voi continua să lupt să iasă cât mai mult afară să observe și să-și trăiască viața experimentând, având propriile experiențe , nu împrumutând, unele, de la alții.

Voi continua și cu discuții lungi, interactive despre ceea ce vede acolo, despre cât de adevărate sunt acele lucruri și cât o ajută de fapt în evoluția ei ca om.

Mult mai multă treaba pentru mine, știu, însă până la urmă, o față are mama și vreau să fie fericită!

Write A Comment