In fiecare zi, in Romania, 5 femei isi pierd viata din cauza cancerului de col uterin.

Este o realitate cruda iar semnalul de alarma pe care il trag specialistii trebuie tratat cu maxima atentie. Principala cauza este infectia cu virusul papiloma uman (HPV). HPV este un grup de peste 150 de virusuri inrudite, dintre care unele provoaca un tip de papiloame, numite veruci. Nu toate aceste genotipuri conduc la cancer de col uterin, doua treimi din toate cazurile fiind cauzate de anumite tulpini cu risc inalt HPV 16 si 18. Apoi, un factor important de risc il reprezinta si istoricul  neregulat de screening – femeile care nu-si fac regulat testul de screening Papanicolau au sanse mai mari sa fie diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu trebuie omis nici istoricul de viata sexuala – femeile care isi incep viata sexuala inainte de varsta de 16 ani sau care au parteneri multipli au un risc crescut de infectie cu HPV si de a dezvolta cancer de col uterin. Si, nu il ultimul rand, fumatul.  Femeile care fumeaza au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin fata de femeile care nu fumeaza. 

In cazul diagnosticarii, solutiile sunt acum la indemana. Radioterapia, combinată cu o nutriție corectă și suportul unui psiholog, poate face minuni în cazul celor care suferă de boli incurabile. “Susțin necesitatea vaccinării HPV la fetițe. Cred că este o modalitate foarte bună de prevenție. Tot la capitolul prevenție se adaugă vizitele anuale la ginecolog si efectuarea unui test Papanicolau.  Suntem în top în Europa în privinta cancerului de col uterin, un cancer al zonelor defavorizate unde exista un bazin de HPV. Incidența este mai mare în Estul Europei, America Latină și sud-estul Asiei’’, spune medicul ELENA CIUBOTARU – MEDIC PRIMAR ONCOLOGIE MEDICALĂ AMETHYST.

Pacientul bolnav de cancer are necesități complexe și, doar oferindu-i tratamentul, nu este suficient. Un pacient are nevoie de suport, de ingrijire. “Dacă recurge la terapii precum chimioterapia sau radioterapia pacientul trebuie să înțelegă de ce trebuie să treacă prin această suferință, să fie optimist și îngrijit cum trebuie. Ne referim la nutriție, la tratamente de suport.  Trebuie să avem în vedere mintea și apoi trupul”, spune medicul ELENA CIUBOTARU – MEDIC PRIMAR ONCOLOGIE MEDICALĂ AMETHYST


Dr. Elena Ciubotaru este medic primar oncologie medicală cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu. Elena Ciubotaru este membră a Societății Europene de Oncologie Medicală din 2003 și a susținut prezentări la congrese și conferințe naționale și internaționale dedicate tratamentului pacienților bolnavi de cancer. În anul 2005 a dobândit competența și a devenit Formator în Îngrijiri Paliative.

Detalii pe http://amethyst-radiotherapy.ro

 

 

 

Write A Comment