Vă mai amintiți doamnelor și domnișoarelor prima dată când v-a venit ciclul?

Nu cred că nu vă mai amintiți, pentru că este o experiență care îți schimbă viața.

Crampe, balonare, pete de sânge pe care nu știi cum să le controlezi…

Da, probabil că nu te-ai mai gândit de mult la asta, dar iată că te trezești în casă cu adolescenta și realizezi că trebuie să o ajuți să intre în această lume a menstruației.

Mai întâi, să definim menstruația, AKA ciclul.  Când ciclul menstrual începe în fiecare lună, nivelul de estrogen crește, determinând îngroșarea mucoasei uterului, astfel încât să poată susține un ovul fertilizat și să se transforme într-o sarcină.

Dacă  ovulul fertilizat nu apare, acea căptușeala a uterului va fi împinsă afară sub formă de sânge.  Sângele menstrual care iese din vagin este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului.

Menstruația este un semn că o persoană se apropie de sfârșitul pubertății și că corpul său este capabil de reproducere.

ATENȚIE „capabil” nu implică disponibilitatea emoțională, mentală sau financiară de avea o sarcină, de aceea este necesar să povestim cu copiii noștri despre aceste lucruri, mult înainte să se întâmple.

M-am gândit să fac această postare, tocmai pentru a te ajuta și pe tine ca părinte, dar și pe adolescenta ta. Așa că te invit să citești articolul împreună cu ea sau trimite-i linkul ca să-l citească singură. Dar asigură-te că l-a citit și purtați o discuție despre asta.

Menstruația este ceva normal, deci nu avem de ce să ne fie rușine sau frică să vorbim despre ea.

Cu cât preadolescenta înțelege mai bine schimbările care au loc în corpul ei, cu atât ii va fi mai ușor să vorbească despre asta.

Ei, adolescenții, chiar dacă au crescut, sunt încă bebelușii noștri mari, așa că tot noi trebuie să-i învățăm și despre această etapă cu la fel de multă răbdare și iubire ca de fiecare dată.

Știai că prima menstruație se numește Menarha și apare în jurul vârstei de 12 ani, dar în ultimul timp, menstruația a început să apără și mai devreme, chiar de la 10 ani.

Termenul vine din greacă și înseamnă “început”.

 

Care sunt simptomele primului ciclu?

Este posibil ca unele fete să nu observe simptome înainte de a veni prima menstruație, în timp ce altele pot prezenta un sindrom premenstrual timp de câteva zile.

Simptomele sindromului premenstrual pot include balonare abdominală, durere a sânilor, acnee, dureri de spate, constipație, diaree, oboseală, stări emoționale, poftă de mâncare sau scurgeri vaginale.  Știi tu, toate lucrurile distractive. 🙂

 

Cât durează o prima menstruație?

Desigur, acest lucru diferă de la persoană la persoană, dar primul ciclu poate dura între 3-7 zile.  În general, primele menstruații sunt foarte ușoare, cu  câteva pete de sânge maroniu-roșcat.  S-ar putea să dureze ceva timp până când hormonii se stabilizează și ca menstruația să ajungă să fie regulată.

 

Care este perioada normală de pauză între menstruații pentru o adolescentă?

Ciclul menstrual  este de aproximativ 28 de zile, dar este, de asemenea, normal să vă vină menstruația la fiecare 21 până la 45 de zile.

Medicii ne spun că tot ce are de-a face cu primii câțiva ani de menstruație a unei adolescente poate fi considerat „normal”. Fiecare reacționeză diferit.

Unele fete au menstruații foarte grele, altele mai  ușoare și sunt cazuri în care au  doar una sau două menstruații pe an inițial.  Nimic din toate acestea nu este neobișnuit.

În cazul în care menstruația este inconfortabilă cu dureri, multe crampe și disconfort și nu va puteți ridica din pat, este cazul să consultați un doctor pentru a afla ce se întâmplă.

 

Este normal ca o adolescentă să aibă o menstruație abia vizibilă?

O menstruație extrem de ușoară (de o zi sau doua cu câteva pete de sânge) după mai multe cicluri menstruale ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate.

În general sportivele de performanță sau fetele supraponderale ar putea avea o menstruație ușoară sau care se oprește complet.

Adolescentele considerate obeze sau care au acnee excesivă sau păr facial ar putea avea o tulburare hormonală comună numită sindromul ovarului polichistic.  Dacă aveți de-a face cu o menstruație foarte ușoară, este o idee bună să mergeți la doctor.

 

Care sunt semnele care anunță ca prima menstruație vine… mâine?

Când vine menstruația, simptomele nu discriminează în funcție de vârstă.  Cu alte cuvinte, probabil că te vei simți ca un rahat, indiferent dacă ești adolescentă sau mama unei adolescente.  Există, de asemenea, șansa să nu simțiți deloc simptome atunci când vine menstruația, așa că, dacă acesta este cazul dumneavoastră, considerați-vă  binecuvântată.

 

Dar iată câteva dintre semnele că menstruația dvs. vine mâine:

Simți că te enervează toată lumea.

Au început să-ți apară coșuri.

Te dor sânii.

Te simți mai obosită, ai probleme cu somnul.

Ești constipată sau ai diaree – de la o extremă la alta.

Ești balonată.

Te doare capul.

Ai schimbări de dispoziție.

Stai liniștită, nu ești esti tu:  sunt hormonii.

 

Poți rămâne însărcinată acum că ai menstruație?

Da.  Puteți rămâne gravidă după ce vă vine menstruația.

Ceea ce este însă surprinzător este că puteți rămâne gravidă înainte de primul ciclu.

Sarcina are loc în timpul ovulației, ceea ce se poate întâmpla înainte de a începe  menstruația.

Sunt rare cazurile, dar dacă faceți sex înainte de a începe să aveți menstruație, dar corpul dumneavoastră este la ovulație, poate apărea o sarcină.

Singura modalitate de a evita complet sarcina este abstinența.

În caz contrar, cele mai eficiente metode de control al unei sarcini nedorite sunt prezervativele și diferite metode hormonale de tip “anticonceptionale”.

Dacă credeți că ați putea fi însărcinată, discutați cu un părinte, un adult de încredere sau medicul dumneavoastră.

Atenție însă cui ii cereți sfatul, trebuie să fie un adult de încredere care să vă dea cel mai bun sprijin.

 

Sfat smart! Folosește un calendar menstrual sau o aplicație de smartphone pentru a-ți monitoriza mai ușor ciclul menstrual. Îl poți folosi ca să îți notezi care a fost intensitatea sângerării sau alte simptome asociale: dureri de cap, crampe abdominale etc. În plus, el te ajută să răspunzi cu exactitate la întrebările medicului ginecolog.

ATENȚIE ! Nu există nicio metodă în care poți avea încredere 100% pentru a calcula perioada fertilă, așa că este important să ai mereu grijă să te protejezi împotriva unei sarcini nedorite!

Write A Comment