Când fiica mea, Ruxandra era mică, sezonul Crăciunului era plin magie și de bucurie.
Luminițele strălucitoare, mormanul de cadouri viu colorate sub brad și, cel mai cel moment era vizita lui Moș Crăciun .
La început venea în carne și oase, apoi cu timpul Moșul era prea grăbit să mai poposească și pe la noi. Ne lăsa în ajun cadourile și ne mânca biscuiții.
Ca mamă, cred că am trăit cele mai frumoase momente de Crăciun, atunci când Rux’ era mică.
Chiar mi-e dor de acele zile…
Dar iată ca fata mea este acum o adolescentă.

Da, Crăciunul s-a schimbat cu siguranță în casa noastră. Fiica mea nu mai așteaptă cu răsuflarea tăiată ca Moșul să apară cu sania trasă de reni la noi în curte.
Ochii ei nu mai sunt mari când ne uitam pe fereastra în seara de Ajun să-l vedem pe Moș Crăciun.
Dar sezonul Crăciunului scoate la iveală o latură a fiicei mele pe care nu o văd în restul anului. Văd în ochi și aud în vocea ei, cum încă “se agață” de magie și cred că are nevoie de asta mai mult ca niciodată.

Adevărul este că viața de zi cu zi a fiicei mele nu este ușoară. Are un program plin de teme, meditații, sport sau mă rog, gimnasică medicală, plus 7 ore de școală, ca să nu mai vorbim că e la vârsta la care nesiguranța, drama prietenilor și schimbările de dispoziție o încurcă la fel de mult pe cât mă încurcă și pe mine.

Deci sezonul Crăciunului este ca o gură proaspătă de aer, așa că împodobitul casei, tradițiile, chiar și scrisoarea cu dorințe pentru Moș Crăciun, o fac să se mai relaxeze și să uite de “adolescență”.
Toate aceste lucruri crăciunești îi hrănesc sufletul.

Magia Crăciunului îi oferă fiicei mele un timp pentru a se reconecta cu o parte din ea la care a renunțat sau a pierdut-o. Este un timp de reflecție și reconectare cu copilăria ei și cu familia, fiind totodată un timp plin de bucurie pură.

Dacă te gândești că adolescentul tău a depășit „magia” Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă, ghici ce? Copilul tău încă tânjește după acea magie, indiferent de vârsta lui.

Iată 6 motive pentru care adolescenta mea (și, sincer, toți adolescenții) au nevoie de magia Crăciunului mai mult ca niciodată.

# 1 Arată ca un adult, dar încă e copil pe interior

Este extraordinar când te uiți la ei, au crescut atât de mult și totuși încă poți vedea în ei copilul care au fost cândva.
Desigur, fiica mea știe clar că eu sunt „Moș Crăciun”, dar sunt foarte fericită, în fiecare an, când încă primesc o scrisoare cu „Dragă Moș Crăciun” – lista ei de dorințe.
Da, pentru că Moșul nu vrea să greșească așa că așteaptă scrisoarea în fiecare an.
Deci nu abandonați obiceiul și scrieți cu toții scrisori Moșului. Fiecare Moșului lui. 😀

Chiar și laptele, biscuiții și morcov pentru Rudolph mai punem în fiecare an.

# 2 Tradițiile îi oferă în primul rând siguranță și apartenență

Calendarul de Advent, coronița de Advent, Spiridușul de pe Raft, filmele clasice de sărbători, ciocolata fierbinte sau vinul fiert, pe toate le facem chiar și acum.
Filmul “Singur acasa” nu lipsește din rutina de Crăciun. La fel și “Love Actually” sau “The Holiday”.

Oricare ar fi tradițiile tale, continuă să le faci. Chiar dacă adolescentul tău își dă ochii peste cap. Chiar dacă îți oferă un oftat greu și un „Doamne mama… pe bune?” nu te opri. S-ar putea să nu recunoască niciodată acest lucru, dar toate aceste tradiții mențin magia Crăciunului vie și oferă adolescentului tău sentimentul de acasă

#3 Magia le oferă o pauză de la programul lor necruțător

Până în ajunul Crăciunului adolescenții noștri învață. Ruxi se pregătește de capacitate, asa că școala și meditațiile sunt foarte importante anul acesta.

Sărbătoarea de Crăciun nu numai că le oferă șansa de a se reconecta cu familia și prietenii, dar pentru ei înseamnă că pot dormi efectiv, că pot să nu facă absolut nimic și să se bucure de „timp pentru mine” atât de necesar – ceva de care au o nevoie disperată.

#4 Timp de calitate cu familia

De prea multe ori mă simt, în calitate de mamă, într-o competiție cu telefonul, școala sau prietenii ei.

Ceea ce este minunat în această perioadă a anului este că mă trezesc cu adolescenta mea numai pentru mine.
Fie că facem o plimbare pentru a vedea luminițele de sărbători, pregătim ceva dulce sau ne uităm la videoclipuri prostești pe TikTok, cred că și fiicei mele îi place la fel de mult ca și mie.

 #5 Au și ei nevoie să simtă BUCURIA PURĂ și INOCENȚA.

Între-o lume alertă, în care nu e timp de nimic, în această goană continuă au nevoie de magia Crăciunului, de liniștea căminului, de momente simple și obișnuite.

Este un moment în care li se poate reaminti că cele mai bune lucruri din viață sunt cu adevărat gratuite și că adevărata magie se găsește în inimile noastre.

# 6 Bucură-te de noile ei tradiții

Unul dintre lucrurile pe care le iubesc este să o văd pe fiica mea creând propriile tradiții cu prietenii ei. Ea a organizat un schimb de cadouri de tip Secret Santa.
Mai nou ne surprinde cu diverse rețete delicioase, în fiecare duminică de Advent. Este primul an când s-a dus singură să ne cumpere cadouri pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun.
„Așa că umple-ți inima de dragoste și bucurie/ și prin ochii fetelor și băieților
Împărtășește-le mirarea, trăiește prin bucuria lor.
Este ușor de făcut, doar deschide-ți inima
spiritul va veni la tine”

Ați recunoscut versurile? Cred ca traducerea nu e cea mai buna, dar e autentică 😀
Sărbători fericite!

Write A Comment