In primul rând o sa încep cu titlurile cartilor care m-au inspirat la aceasta postare, ca sa nu mai fie discuții cum ca eu le-am inveantat 🙂
Ayurveda pentru femei- Ernst Schrott
Face& Body -Marie Claire
Frumusetea se învața -Dana Sota
Uleiurile esentiale in slujba frumusetii- Danielle Huard
Ghidul produselor Vivasan
Despre pregătirea fetei si a corpului pentru masti am discutat, deci nu mai revenim la primele 2 etape.
Dar dacă de exemplu vreți ca masca sa o puneti de doua ori pe saptamana puteți sa sariti de etapele 1 si 2, sau folositi înainte doar o compresa rece, calduta. Dar curatati bine tenul înainte de a pune masca.
Mastile sunt si ele in funcție de tipul de ten, dar nu uitati ca se poate ca într-o zi tenul sa fie mai iritat, într-o zi mai uscat, mai putin vitalizat si atunci trebuie sa aplicati masca in funcție de problema respectiva si nu in funcție de cum este tenul dumneavoastră in general.
Alternati mastile, descoperiți 2-3 masti care va fac bine si folositi-le alternativ.
Masca de argila, eu o recomand din suflet. Eu una fără ea nu pot sa trăiesc. Curata, hidrateaza, detoxifiaza si este si antirid. Se poate aplica de fiecare data, in rutina saptamanala obligatorie : compresa, gomaj, masca de argila, si dacă mai aveți timp o masca hranitoare.
După cum sigur știți, se poate combina cu multe produse, uleiuri, fructe, lactate, in funcție de problema tenului, dar dacă stati bine cu timpul, aplicați-o doar cu apa si apoi mai puneti o masca hidratanta si/ sau hranitoare.
Masca de argila, sau mai bine zis argila, mai are proprietatea de a lega produsele,asa ca nu trebuie sa va lipseasca din casa.
Dacă constatati ca ati facut o masca, dar ea este prea lichida, atunci adaugati putina pudra de argila si gata, consistenta ei se schimba.
Deci pentru tenurile grase, mixati fructe, citricele in special, lamaie, portocala. Ele vor curata fata, dar folositi-le doar sera, sunt fotosensibile si riscati sa va patati.
Exemplu de masca pt ten gras si pentru pete:
1.Sucul de la patrunjel, sau patrunjel tăiat marunt ( ar fi bine sa aveți cuțit de ceramica, sau sa-l rupeti si apoi sa-l zdrobiti cu o spatula de lemn sau sticla, câteva picaturi de ulei esential de lamaie sau zeama de la o lamaie, miere o lingura. Se aplica totul pe fata, se lasa sa actioneze 20 de minute si se îndepărtează cu apa calda.
Migdale hidratate, decojite si fin macinate o lingura, o lingura de smantana proaspata, o lingurita de miere poliflora si câteva picaturi de ulei de migdale dulci. Se amesteca totul, se întinde pe piele si se lasa sa actioneze 20 de minute.
Masca pentru o piele patata, mai ales acum după expunerea la soare:
Frunze de menta proaspata, 2 linguri de zer si sucul de la o lamaie mica. Mixati totul la blender si strecurati totul printr-o strecuratoare fina, tifon. Zerul si lamaia au puterea de a deschide culoarea pielii si, asociate cu menta vor da tenului unitate si vitalitate.
Masca calmanta, foarte buna pentru tenurile stresate, cum e al meu după o zi de filmare …
3 linguri de piure de morcovi, crud
1 lingura de miere
2 linguri unt de cocos
1, 2 picaturi de ulei esential de pachouli ( obtional)
2 linguri de zer sau apa de trandafiri
Se amesteca totul, se obține o crema grasa si se aplica pe fata. Datorită acestei masti, fata devine mai neteda, mai proaspata si mai sănătoasă.
Iata si o masca de sezon:
4 caise proaspete sau uscate si hidratate( cateva ore in apa)
1 lingura smantana lichida proaspata
1 lingura de pulpa de piersica strivita
Aceasta masca calmeaza si reface elasticitatea.
Masca antirid foarte puternica si pentru piele foarte uscata:
Jumatate de banana
1/2 avocado
1 lingura iaurt sau smantana
Câteva picaturi de apa de flori
Se omogenizeaza totul si se întinde uniform pe fata.
O recomand aceasta masca iarna, este divina după o zi de stat in frig si vânt, dar este buna si după o zi de stat mult in soare.
Nu va luați doar după aceste masti ci fiti inventive, tot ceea ce mancati, poate fi pus si pe fata. Atenție doar la faptul ca:
Pentru tenul uscat merg bine: smantana, uleiul de migdale dulci sau avocado, bananele, uleiul de cocos, untul.
Pentru ten normal: castraveti, pepenele verde, pepenele galben, caise, piersici, unt, samantana.
Pentru ten gras: iaurt, gel de aloe vera, morcovi, ulei de jojoba.
Nu va feriti sa folositi uleiuri esentiale.
De exemplu uleiul esential de fenicul. Eu îl pun in mastile pentru zona din jurul ochilor, jojoba si fenicul.
Varza,celebra foaie de varza este o masca impotriva cearcanelor si pungilor de sub ochi, la fel si feliile de cartof crud.
Uleiurile esentiale de pachouli si ylang ylang sunt foarte bune pentru masca antirid, combinate cu crema de zi sau cu ulei de avocado, masline.
Pentru un ten mai gras uleiul de jojoba si de struguri.
Uleiul esential de Arbore de ceai in masca cu argila si apa, este foarte bun pentru tenurile cu acnee, la fel si uleiul esential de levantica. Vindeca si cicatrizeaza…
O masca anticelulita foarte buna si chiar detoxifianta este mierea cu ulei esential de lamaie si portocal. Ungeti-va in zonele cu probleme, după ce ati facut dus. Apoi impachetati-va in folie si stati asa cam 15-30 de minute. Clatiti cu apa calda si apoi masati cu un ulei esential de rozmarin, care este bun pentru circulație. In 10 ml de ulei vegetal ( masline, struguri, jojoba, germeni de grâu) 4-5 picaturi de ulei esential. Cam astea sunt măsurile mele.
Eu nu mai măsor de mult, dar mai mult de 5 picaturi nu pun. Dacă combinati 2 uleiuri puneti 2 si 3 picaturi ulei esential.
Sa nu uitam de produsele apicole. Masca cu miere si un vârf de cuțit de laptisor de matca este buna pentru tenul mai imbatranit, dar si cel uscat.
Laptisorul de marca se poate pune foarte bine si într-o masca de argila cu lapte. Aceasta este o masca hranitoare si buna pentru toate tipurile de ten.
Sper ca v-am ajutat si nu v-am încurcat prea tare. Încerc sa va dau cat mai multe variante ca voi sa aveți de unde alege si va inspira.
Va pupicesc pana data viitoare 😉
PS: zerul e foarte simplu de facut, când fierbeti laptele adaugati zeama de la o lamaie in el. Se va branzi si astfel obtineti zer si brânză de vaci făcută in casa. Eu fac destul de des pentru cea mica.