“Stai calmă, nu spune nimic și fii deschisă” , acestea sunt noile mele afirmații când trebuie să merg la cumpărături cu fiica mea de 14 ani.

Înainte de simulare, chiar în weekend, Ruxi îmi spune dacă aș fi ok să mergem la shopping pentru a cumpăra ținute noi pentru zilele în care se vor da simulările.

Credeam că singurul lucru la care trebuie să ne concentrăm este învățatul și nu cum ne îmbrăcăm în acele zile.

Totuși se pare că după fiecare simulare, adolescenții au plănuit să iasă în oraș să socializeze, astfel că contează nu doar cât ai învățat ci și cum te îmbraci.

Din păcate, da se pune mare accent pe cum te îmbraci la școală și indiferent dacă îmi place sau nu, este o realitate pentru fiica mea.

Am plecat la shopping, în AFI Cotroceni, unde, spre surprinderea mea era plin de adolescenți de diferite vârste, însoțiți de prieteni sau părinți care își îmbunătățeau garderoba.

Nu știu cât de familiarizați sunteți cu ce se poartă , însă toate bluzele pentru tineri sunt scurte, găsești doar crop top-uri, e cumva moda care se purta când eram eu în liceu.

 „Arăt bine așa?”  întreabă ea, încercând o pereche de cargo jeans cu un crop top minuscul și deasupra un hanorac oversized.

 „Ți-e îți place?” Zic eu, puțin cam speriată pentru că vrea să meargă așa la școală. 

“Da”, îmi spune ea, după care, “ așa e moda, în clasă stai cu hanoracul înscris, pentru ca profesorii să nu se supere și apoi, în pauză tragi fermoarul”.

Acest lucru mi-a fost confirmat și de sora mea care este profesoară de germana la Colegiu Național Samuel Von Brukenthal din Sibiu.

Am cumpărat două perechi de jeans, câteva crop topuri, un hanorac, o vesta scurtă și o pereche de pantaloni din bumbac, gen trening.

Luni, când am dus-o la școală am văzut că mai toți adolescenții de vârsta ei, pentru că doar ei erau la școală la acea oră erau îmbrăcați aproape identic. Nu neapărat cu aceleași haine, dar același stil.

Pantaloni tip cargo, sau largi cu talie înaltă, crop topuri și hanorac sau cămașă. Încălțările erau și ele cam la fel, adidași cu talpă groasă sau bocanci.

M-am întrebat cum fac alți părinți cu adolescenții lor atunci când vor haine.

Îi lasă să meargă singuri, își cumpără online, rămân tăcuți la alegerile lor vestimentare sau ripostează?

 Îmi doresc să o susțin pe fiica mea, mai ales când astfel de alegeri îi definesc personalitatea și creativitate, dar mi-ar plăcea totuși să pot să am și eu un cuvânt de spus dacă e ceva care nu îmi place sau e prea mult pentru gustul meu.

Mă rog, pentru că ținutele alese au avut mare succes, Ruxi și-a dorit să repetăm și în acest weekend shoppingul, mai ales că pentru ea urmează săptămâna altfel, deci ne și îmbrăcăm altfel.

Acum am fost ceva mai relaxată, ba chiar mi-a cerut părerea mult mai mult decât săptămâna trecută.

Până la urmă Ruxi este destul de mare să-și facă alegerile vestimentare și dacă nu e cea mai bună variantă pentru școală va trebui să învețe să suporte consecințele.

Voi cum faceți la cumpărături? Participați activ sau doar cu portofelul?

Write A Comment