Dacă ești ca mine, și ai crescut fredonând melodia celor de la Salt-N-Pepa, probabil că deja cânți “Let’s talk about sex..baby…”Însă dacă chiar eșți din generația mea, înseamnă că indiferent de ce muzică asculți nu ai cum să nu devi puțin emotionat când auzi propoziția “hai să vorbim despre sex”…probabil că îți vine imediat în minte un sentiment de panică urmat de replica “chiar trebuie?”.
Da. Trebuie, căci trăim într-o lume în care copiii sunt mult mai expuși decât eram noi, află mult mai repede informațiile pe care tu le ții ascunse, crezând că încă nu este momentul.
Și poate chiar nu este, însă nu ți-ai pus problema că poate cineva, un bodyguard de la școală, un șofer de la after sau cine știe cine, poate este mult prea drăguț cu copiii și copilul tău trebuie să știe limita la care trebuie să se oprească oamenii prea drăguți.
Părinții mei au fost foarte deschiși cu mine. Am vorbit despre foarte multe lucruri, însă intotdeauna prea târziu…Mama mi-a explicat și despre ciclu și despre sex și despre atenția băieților vis a vis de fete, când știam deja cam totul despre aceste subiecte.
Pe atunci existau doar prietene ceva mai experimentate ca ține , care îți povesteau ce aflau ele de la frați sau verișori mai mari.
Acum însă expunerea este mult mai mare. Țin minte că Ruxandra m-a întrebat în clasa a I a ce este un SEX SHOP.
Am fost oripilată și șocată, când am auzit și prima întrebare a fost “zi-mi cine ți-a zis despre asta”. Răspunsul a venit la fel de inocent că și intrebarea “ Sunt două în drumul meu de la școală la after… Scrie mare SEX SHOP.”
Acum la 10 ani, când în curtea școlii vede adolescenți care se sărută sau flirtează, are o grămadă de întrebări la care încerc să răspund cât mai bine , mai repede și mai eficient, pentru ca această curiozitate să se oprească la mine și să nu caute răspunsurile mai departe, pe internet.
Mă gândesc cu groază că este la o distanță de un click de a afla totul cu lux de amănunte și nu numai.
Trebuie răspuns la întrebările lor, chiar dacă includ și cuvântul sex, căci este un mod sigur și confortabil de a normaliza acest subiect, de a avea conversații frecvente pe această temă, însă cu mize mici, cât mai adecvate vârstei.
Am învățat multe de la mamele care pot pune în practică acest concept, fără nicio problemă.
Este nevoie doar să scăpăm de acel sentiment incomod care se naște în sufletul nostru, atunci când un copil întreabă cu blândețe despre sex.
În loc să facem un atac de panică, trebuie să vedem totul ca o invitație la conversație prin care poți modela psihicul copilului, care va ajunge să trateze sănătos acest subiect.
Sau când ne dăm seama că există o scenă de sex în filmul pe care îl urmărim în familie, o putem folosi ca o ocazie pentru a începe o conversație mai târziu.
Nu trebuie să îi dăm sexului mai multă valoare decât trebuie, însă putem folosi mass-media cu care copiii noștri interacționează, ca să ne începem acele incomode conversații de care părinții noștri fugeau acum 25 de ani.
Acum și reclamele la ciocolată sunt cu mesaje sexuale, așa că atunci când se întâmplă acest lucru, avem doar două opțiuni: putem continua tradiția absurdă pe care majoritatea dintre noi am trăit-o sau putem încheia ciclul stanjenitor al discuțiilor părinte –copil cu conversații sănătoase și constructive.
Eu zic să terminăm ciclul. Să nu educăm o altă generație de oameni îngroziți de ceva care este esențial pentru experiența umană. Zic să vorbim deschis despre sex.
2 Comments
Buna dimineata,
Am o fetita de 13 ani si nu am idee cum sa incep acest subiect legat de sex 🙂
Ma poti ajuta ?
Multumesc!
Buna,
Cred ca deja fetita stie una alta despre subiect, deci poate ar trebui sa incepi cu ce stie si apoi sa vezi cu poate decurge mai departe conversatia. Iti urez bafta.