De-a lungul generațiilor, fiecare mamă a muncit din greu, asta este foarte clar.

În anii ‘70, ‘80, ‘90 nu existau scutece de unică folosință, nu găseai mâncare, haine…
Doamne câte cozi la lapte am făcut, cu noaptea în cap… era horror!

Însă azi lucrurile sunt diferite, iar mamele trăiesc o viață mult diferită decât mamele și bunicile noastre.

Mai ușor pentru noi, ar spune unii, nu e așa?

Chiar avem de toate, avem toate condițiile, însă ca să-ți poți permite aceste condiții, o mama din ziua de azi trebuie să muncească din greu…

Presiunea societății pe noi mamele din ziua de azi este foarte mare.

Păi să luăm exemplul meu. De la 5-6 ani mergeam singură la grădiniță, program lung și bineînțeles că mergeam singură la cumpărăturile casei.

Apoi am intrat în clasa l și mergeam singură la școală, veneam singură acasă cu cheia de gât, îmi deschideam ușa și …ATENȚIE … îmi încălzeam singură mâncarea, o tocăniță delicioasă din cartofi din care mâncam cel puțin 2 zile.

Ruxandra mea nu cred că știe să aprindă aragazul și nu am lăsat-o singură mai mult de o ora maxim doua, până am pus motorină la masinã și am cumpărat repede ceva din zona și asta bineînțeles după 8-9 ani, când avea deja telefon ca să o pot suna din 5 în 5 minute să văd dacă e totul bine.

Societatea pune mare presiune pe noi…
Ia să vedem ce părere au părinții din ziua de azi despre tocănița de cartofi ca și mâncare de prânz pentru 3 zile.

Sincer nu știu dacă era bio, dar era delicioasă și adoram să mai adaug ceva pâine în sosul acela de roșii.
Noi, mamele din ziua de azi trebuie să ne organizăm foarte bine ca să găsim timp, între alergarea dintre școală și activități, să gătim sănătos și proaspăt!!!

Joacă anilor ‘70, ‘80, ‘90 era afară toată ziua.

Veneam doar la masă în casă și în rest socializare, sport, joacă, voie bună.
Acum???

Păi nu mai știu de când nu am mai avut o singură zi dintr-un weekend în care să nu fac nimic. Ruxandra e mare și chiar dacă stăm la casã, nu mai vrea să se joace în curte o zi întreagă, așa că hai mama și distrează-mă!

Păi asta și fac, mă organizez mai cu o prietenă de a mea, mai cu o prietenă de a ei și fac să fie bine și în weekend.
Abia aștept să vină căldură asta mai repede ca să mai iasă în parc aici în sat să socializeze cu copiii vecinilor și să mai respir și eu puțin.

Despre presiunea mamelor din ziua de azi cu optionalele copiilor nu mai vorbesc că iar îmi crește tensiunea.
Trecem peste, de data aceasta!

Însă nu pot să trec peste presiunea cu meditațiile.
Din clasa a 5 a nu mai există after school și încep meditațiile. Păi pe vremea mea, abia în clasa a 8 a am făcut meditații la română și matematică pentru că aveam de dat prima treaptă.
Acum copiii ăștia fac meditații dintr-a 5 a, că nu pot sau mai bine zis, nu stiu să învețe singuri, nu mai zic că trebuie super controlați pentru ca să nu uite să-și facă lecțiile din cauza că au de editat un video pentru TikTok.

Deci nici nu știu ce concluzie să trag, dacă era mai ușor sau mai greu atunci, cert este că s-au schimbat foarte multe și nici nu știu dacă chiar toate în bine ?

1 Comment

Write A Comment