Este vară, am intrat și în vacanța de vară așa că adolescenții noștri au mult timp liber.
Timp liber înseamnă și multă plictiseală așa că eu am încurajat-o pe Ruxandra să își găsească un job, o activitate care să-i facă placere, dar din care ar putea câștiga și ceva bani.
De exemplu, acum pe 1 Iunie, am avut un eveniment de opt ore la VIVO Constanța, eveniment unde și-a dorit să vină, să susțină atelierul de pictură și pentru asta bineînțeles că a primit și bani.
Pentru Ruxandra încă nu se pune problema de un job cu normă întreagă sau chiar și cu jumătate de normă, însă o încurajez să intre voluntar sau chiar joburi plătite în activități care îi fac plăcere.
Pictura de exemplu sau atelierele creative îi plac foarte mult. Este pasiunea ei și îi place să o împărtășească cu alți copii mai mici.
Apoi Ruxandra mai adoră animalele așa că s-a oferit vecinilor din zonă, atunci când pleacă în vacanțe să aibă grijă de animalele lor de casă.

Este foarte important să ne responsabilizăm adolescenții din mai multe puncte de vedere.
Unul pentru a nu pierde timp prețios cu lucruri care pot fi periculoase, doi pentru a realiza că ei pot să fie persoane independente care să se descurce foarte bine în multe cazuri.
Trei, prind o mare încredere în ei și vor deveni niște adulți responsabili.
Prima dată am văzut asta la prietena mea Laura.
Are un baiat care acum studiază psihologie în Anglia, e un copil extraordinar, așa a fost de când îl știu.
La ea am văzut dorința lui, adolescentului, încă de la 14-15 ani să muncească în vacanța de vară.
Nu putea, pentru că trebuia să aibă 16 ani și suferea din această cauză, pentru că simțea că poate face mai mult cu timpul lui liber.
Să ne înțelegem, nu era nevoia de bani în cazul lui, era nevoia de a se simți util.
Asta o avem cu toții și nici nu vă dați seama ce important este să o acoperim.
Apoi atunci când am organizat Brave Kids în Romania, am avut 6 voluntari extraordinari.
Au fost cei mai buni voluntari din câți am întâlnit. Toți aveau 16-17 ani și făceau cu atâta bucurie munca lor din cele zece zile cât a ținut proiectul.
De aceea țin să o încurajez pe Ruxandra încă de pe acum să iubească munca si să găsească variante de a munci cu plăcere.
De ce? Pentru că văd în jurul meu și tineri care la 25 de ani stau cu părinții, nu au niciun job deși au terminat studiile de ceva ani și sincer nu prea îi atrage nimic.
Am auzit textul “a pentru banii ăștia nu mă ridic din pat”, dar ei stând “în pat” toată ziua și neavând niciun ban propriu.

Dar ce poate face un adolescent care încearcă prima dată să facă ceva util cu timpul lui liber?

Supraveghetor pentru cei mici într-o tabără

O slujbă clasică de vară dacă fiului sau fiicei dumneavoastră îi place să lucreze cu copiii mai mici.
Cum vă spuneam, Ruxandra mea nu are o problemă, așa că poate sta cu copii de 7-11 ani să facă tot felul de activități .

Babysitter
Aici depinde foarte mult si de vârsta adolescentului dar și de vârsta copilului care îi este lăsat în grijă.
Un adolescent de 16-18 ani poate avea grija de un copil de peste 4-5 ani, dar trebuie neapărat sa-i placă copiii și să înțeleagă exact ce înseamnă acest lucru.

Meditații la o limbă străină

Nu vorbim aici despre predarea unei limbi străine ca la carte, dar dacă adolescentul tău vorbește una sau două limbi străine, așa cum știe de exemplu Ruxandra germană și engleza, poate fi un partener bun de conversatie.
Sunt sigură că sunt și adulți care caută acest gen de “meditații”.

Babysitter pentru animalele de casă

Adolescentul tău iubește animalele și mișcarea în aer liber? Aceasta este o oportunitate grozavă de angajare pentru un vecin mai ocupat care nu are timp să-și plimbe cățelul. Un job care în afara are mare căutare, iată că începe să prindă și la noi.
A, și dacă vecinii pleacă în vacanță și au nevoie de cineva care să vină să le hrănească animalele și să stea câteva ore ca și companie, iată că deja jobul devine mult mai serios.

Sunt o grămada de variante, hostess la diverse evenimente, animatori, parteneri de joacă pentru copiii mai mici la zile de naștere, ospătar sau chelnăriță, dacă au 18 ani șofer, pot tunde iarba sau diverse activități prin curte…etc
Activități se găsesc trebuie doar să existe deschidere.
Țin minte când eu eram mică o ajutam pe Tanti Ionescu de la et.1 la smuls buruienile din gradina din fața blocului. Era o acțiune voluntară, care îmi făcea plăcere dar pentru care Tanti Ionescu mă răsplătea de fiecare dată.

Așa că sugerează-i adolescentului tău o activitate în această vară și vezi ce reacție are.
Cine știe s-ar putea să-i vină mai multe idei decât mi-au venit mie. 😊

Write A Comment