Căsătoria este o munca grea, este un job, la fel ca și meseria de parinte. Căsătoria nu este întotdeauna mic dejun la pat și sex pasional în fiecare noapte.
O căsătorie sănătoasă necesită o comunicare clară, respect și satisfacție emoțională și fizică.
Dar dacă întâlnirile tale cu partenerul/partenera nu mai au nimic din acestea?
Dacă comunicarea este la pământ, respectul și el, iar de satisfacție nici nu mai poate fi vorba?
Ce facem în cazul acesta?
Prea mulți oameni rămân în căsnicii mediocre atunci când ar putea să aleagă mai multă satisfacție în viața lor.
Să ne înțelegem, eu sunt pentru relații frumoase, pentru familie și pentru căsnicie. Însă nefericirea aduce frustrare, ură și rezultatul poate fi, o familie nefericită, traind intr-un mediu toxic.
Am învățat asta pe pielea mea și poate că experiența mea te ajuta să iți salvezi sau nu casnicia.
Mai jos sunt câteva semne clare că sunteți într-o căsătorie nefericită.
Critica
Nu vorbim aici despre faptul că te apuci să critici un subiect anume, o știre, un film care nu are legăură cu tine și partenerul tău. Însă dacă aceasta este îndreptată de la el către tine sau de la tine către el constant, atunci devine o mare problemă.
Cand există o critică frecventă în relația voastră, atunci unul dintre voi se simte la fel de des atacat, respins, rănit și asta nu duce decât la desparțire.
2. Disprețul
Acesta este momentul în care unul dintre parteneri se simte disprețuit, batjocorit și asta nu este atat de greu de facut. Poate că așa când citești despre subiect, ți se pare mare lucru, vei spune “eu nu am facut asta niciodata”, însă am vazut asta de multe ori la cuplurile din jurul meu și chiar eu am adoptat-o de mult prea multe ori, în “glumă”.
Da, așa zicem toți: “a zis în glumă “sau “am glumit”, însă, eram la masă cu prieteni sau mai rău parinții și după acesta glumă s-a facut liniste și nimeni nu a mai zis nimic. Poate cineva curajos a schimbat repede subiectul, însa în sufletul tău te-ai facut mic și s-a făcut întuneric.
Lipsa de respect față de acțiunile partenerei sau partenerului, tot dispreț se numește, chiar și ochii dați peste cap, pot fi interpretați ca și dispreț.
Disprețul presupune o poziție de suprioritate morală asupra caracterului celuilalt și asta distruge.
3. Defensivitatea
Dacă ești criticat constant, în mod natural, vei deveni defensiv. Aceasta apare si atunci cand există o problemă în asumarea responsabilităților pentru acțiunile noastre și mai degrabă avem tendința de a-i blama pe partenerii noștri și de a face din vina noastra, vina lor.
De exemplu unul dintre voi promite că va spăla vasele sau că va face baie copilului, dar din varii motive nu se va ține de promisiune. Atunci în loc să-si ceară scuze și să recunoască că a gresit, el sau ea, va începe să găsească scuzele pentru care nu a facut asta, ba mai mult, vor începe reproșurile de genul “dar tu nu mă înțelegi niciodată”, “știi cât muncesc”, “vrei să le fac eu tot timpul pe toate”…etc și acestea nu vor duce decât la răcirea relației dinte parteneri.
4. Zidul de piatră
N-am știut cum să numesc mai bine acest capitol. Pentru că exact asta simbolizează lipsa comunicării, am zis să-l numesc așa “zidul de piatră”.
În loc să comunice problemele din relație, unul dintre parteneri alege să se închidă și astfel o va închide și pe cealaltă persoană.
Discutarea problemelor în mod rațional devine aproape imposibilă și face ca celălalt partener să se simtă confuz, neputincios și lăsat afară.
Este atât de frustrant și de umilitor să nu stii ce se întamplă de fapt cu partenerul sau partenera ta, să traiești așa, într-o stare permanentă de confuzie, care să te machine ușor pe interior, până când te distruge bucățică cu bucățică.
Lipsa comunicării duce la construirea între parteneri a unui zid de piatră, care cu cât este mai solid, cu atât nu mai poate fi dat jos.
Alte semne că sunteți într-o căsătorie nefericită și că trebuie să faceti ceva sunt:
5. Nu mai faceți sex: când abia mai faci sex și ești blocat într-o relație fără relatii intime, atunci este o mare problemă.
Într-o relație de iubire nu trebuie să lipsescă intimitatea și conexiunea fizică, care sunt elemente importante ale căsătoriei.
6. Nu mai petreceți timp împreună: dacă tu și soțul tău petreceti mai mult timp separat , decât împreună, și preferați să vă distrați separat, atunci ar trebui să vă puneți niște semne de întrebare.
La fel, dacă nu vă mai simțiți conectați unul cu celălalt, de exemplu când primiți o veste bună, îi spuneți imediat celei mai bune prietene sau soțului? Este valabil și pentru bărbați. Cui îi spuneți prima dată veștile bune?
Ar mai fi și alte semne că relația, căsnicia nu sunt pe drumul cel bun: abuzul, dependența, adulterul…însă nu sunt psiholog să le dezbat aici pe toate. Am auzit cu totii de relatii toxice, însă definitia lor este pe cât de simplă pe atat de complexă.
Am scris acest articol mai mult pentru mine, ca să văd dacă am învațat ceva din experiența de viața pe care am acumulat-o, însă am zis să te ajut și pe tine, să vezi, poate îți deschid ochii sau îți trag un semnal de alarmă.
Oricare ar fi problemele cu care te confrunți în căsnicie să stii că ele pot fi rezolvate.
De fapt, dacă vreunul dintre semnele de mai sus este prezent în căsătoria ta, este întotdeauna o idee bună să te gandesti la terapia de cuplu, asta dacă bineînteles îți dorești să-ți salvezi căsnicia.
Insa nu sta nefericit/a intr-o relatie, mai ales daca este pe termen lung.
Viața este frumoasă, învață să o traiești la maxim.