Din păcate atunci când vine vorba ca și copiii noștri să-și aleagă o carieră, rareori noi  părinții participăm obiectiv la părerile lor.

Și asta se întâmplă de genereații întregi.

  Părinții simt în mod natural nevoia de a-și conduce copiii în direcția corectă sau cel puțin cea pe care o văd ei corectă.

  Ca părinți avem mai multă experiență de viață și acest lucru tinde să creeze o părere părtinitoare.

De multe ori, noi părinții dorim ca ei să realizeze visul pe care nu l-am putut realiza noi în viața noastră.  

Însă lucrurile nu funcționează așa.

 Dacă îți forțezi copilul să înceapă o carieră pe care nu vrea să o urmeze, va ajunge să te urască pentru toată viața.  Sincer, ce părinte își dorește asta?

Așa că ceea ce ar trebui noi să facem este să le oferim sprijin și să-i ajutăm să găsească o carieră care îi pasionează.

Alimentează-le curiozitatea în loc să le “dai în cap”

 Într-o zi, copilul tău ar putea veni să-ți spună că vrea să fie astronaut.  Câteva săptămâni mai târziu, poate și-a schimbat parerea și vrea să devină muzician.  

Indiferent dacă sunteți de acord sau nu cu profesiile respective, trebuie sa-i ajutați alimentând-le curiozitatea cu informații.

Vrea copilul să fie astronaut, ajută-l să exploreze astronomia, vrea muzician, hai să vedeți împreună ce presupune asta.

Evitați ca așteptările voastre să le spulbere dorințele.

Toți, dar absolut toți părinții au așteptări de la copii.

Pentru noi, ideal ar fi ca puiul nostru să ajungă bine și asta înseamnă să aibă funcție stabilă, bancher, medic,avocat, notar, etc.

Dar toate așteptările acestea nu ar trebui rostite cu voce tare. Trebuie lăsați copiii să decidă ce vor să facă când vor fi mari.

 Expuneți-le realitatea exact așa cum este ea

Vrea copilul dumneavoastră să fie astronaut, foarte bine, după ce studiați puțin astrologia și cosmosul, faceți niște exerciții speciale.

 În loc să fii unul dintre acei părinți care forțează alegerile de carieră și să spună un mare NU, mai bine, expune-ți copilul la ce înseamnă viata de astronaut.  Învățați-l despre spațiu, faceți-i copilul o rutină strictă de activitate fizică precum astronauții, spuneți-i că va trebui să stea departe de casă mulți ani și apoi permiteți-i copilului să ajungă singur la o concluzie.

 Îndrumați-i către o profesie similară

 Este posibil ca și copilul dumneavoastră să fie interesat de astronomie datorită a ceea ce a văzut la televizor sau cineva de la școală i-a spus că este grozav.  

Atunci când povestiți despre cosmos, astronomie și alte lucruri legate de meseria de astronaut, vorbiți cu el / ea despre alte profesii care au legătură cu astronauții și cu spațiul.

  Arătați-i copilului că poate deveni inginer, matematician sau programator și poate lucra în continuare în aceeași industrie.

Țin minte când i-am povestit Ruxandrei despre câte meserii poate avea dacă își urmează pasiunea de a desena.

Nu îi venea să creadă. De atunci știe exact ce vrea; să se perfecționeze în arta desenului pentru ca mai apoi să aleagă o carieră în care își poate folosi această aptitudine.

Nu judecați niciodată alegerile copilului dumneavoastră

Copiii vor să-și impresioneze părinții, iar dacă dumneavoastră îi veți spune că v-ați dori foarte mult ca el/ea să devină ceva, medic de exemplu, că asta v-ar face foarte fericit, s-ar putea ca copilul dumneavoastră să vrea din tot sufletul să vă facă fericit și să urmeze o carieră de medic în ciuda faptului că nu își dorește asta.

Odată ce judecați, viața copilului dumneavoastră se va destrăma și el / ea nu va avea niciodată încrederea în a veni cu o idee pentru o altă carieră.  Apreciați curiozitatea copilului dumneavoastră, inspirați-l, dar nu judecați niciodată.

Fiți sprijinul lui, arătați că îl iubiți necondiționat și aveți încredere în alegerile făcute de el.

Write A Comment