Să fii partener în creșterea copilului dupa divorț nu este întotdeauna ușor.
Dar dacă tu și fostul partener de viață învățați să lăsați orgoliul la o parte și să puneți interesul copilului pe primul loc, atunci veți putea oferi celor mici încrederea și stabilitatea de care au nevoie pentru a avea succes în viață.
Cu excepția cazului în care în familia dumneavoastră ar exista abuz emoțional sau unul dintre părinți are vreo dependență de alcool sau altele, copiii trebuie să aibă contact, chiar o relație strânsă cu ambii părinți.
În mod ideal, relațiile dintre foștii parteneri trebuie să fie calme, să nu implice conflict în comunicare, ba chiar să existe o forma de colaborare strânsă când vine vorba de copil.
Știu din proprie experiență că nu este ușor, mai ales la început, când despărțirea este proaspătă.
Iar când mai apare, mult prea curând și o relație noua la unul dintre parteneri, panica este și mai mare.
Țin minte că atunci când am auzit că fostul meu soț are deja o relație, primul gând a fost la Ruxandra și în niciun caz la mine.
Am ales să scriu despre experiența mea, ca să te ajut pe tine, care poate treci prin aceeași problemă.
Normal că te gândești că poate relația noua a fostului partener, poate afecta și relația lui cu copilul, dar și relația ta cu el.
Însă dacă noi, toți adulții din viața Ruxandrei, avem ca prioritate fericirea ei, creșterea ei într-un mediu sigur și sănătos, atunci nu este nicio problemă, dacă există relații noi în viața foștilor parteneri.
Tocmai, cu cât ele sunt mai sănătoase și mai profunde, cu atât este mai bine pentru copil.
Există doua feluri de relații co-parentale: una de o profundă comunicare între părinți și una în care părinții se ceartă ca chiorii.
Mă rog, cred ca există și variațiuni între cele două, însă eu am trecut prin ambele.
Tu să nu faci asta, hai să scapi de o presiune și niște certuri care chiar nu te ajută.
Țin minte că atunci când simțeam că o dau pe Ruxandra, pentru câteva zile, parcă se rupea ceva din mine. Fusesem obișnuită să stau cu ea zilnic.
Rar, în toți acești ani, am stat departe de ea.
Și când am filmat în Turcia, acum 10 ani, am luat-o cu mine, deci imi era foarte greu să mă despart de ea.
În capul meu, vina era doar a fostului soț pentru asta, deci când venea să o ia, eram un pachet de nervi.
Nu mă certam, mai ales de față cu Ruxi, însă acea energie, acea apăsare se simțea de la o poștă, iar copilul nu are nevoie de asta.
Dar ușor, am învățat să apreciez timpul în care rămâneam singură. Citeam, ieșeam, mă uitam la ce filme voiam eu, așa că plecările Ruxandrei la tatăl ei s-au transformat în escapade frumoase și linistite pentru mine.
Atunci am realizat că trebuie să am o relație frumoasa de parteneriat cu fostul.
Mă face și pe mine și pe fiica mea fericită.
Copiii care au părinții despărțiți, dar aceștia au o relație de parteneriat frumoasă, bazată pe comunicare sunt sănătoși din punct de vedere emoțional, deoarece se simt iubiți și în siguranță.
În timp ce o relație de co-parenting cu o comunicare precară ar putea duce la copii fragili emoțional, anxioși, cu un stil de atașament haotic.
Acești copii pot avea răni emoționale pe viață, pot fi predispuși la dependențe, au un sistem imunitar slăbit și pot avea dificultăți în conectarea cu viitori lor parteneri, când vor fi adulți.
Da, știu nu e ușor să fii prieten cu el sau cu ea, însă pui “comoara” pe primul loc și gata.
Să nu uităm că totuși v-ați iubit odată așa de mult încât ați făcut un copil.
Deci, dacă vrei ca acesta să fie sănătos și la minte și la trup, nu fă scandal, glume proaste, ironii la adresa celuilalt când transferați copilul de la unul la altul.
Copilul nu trebuie expus niciodată sentimentelor negative ale unui partener, la fostul partener.
Asta înseamnă ca toți adulții implicați în viata copilului trebuie să comunice calm și cu respect.
Nu uitați, copilul este o jumătate din fiecare, așa că trebuie să aveți o relație frumoasă.
Dacă nu reușiți, cereți urgent ajutor, mergeți la psiholog și rezolvați situația.
Chiar este important.
Nu mi-a fost ușor, mai ales că am avut și parte de atâta mediatizare, însă sănătatea Ruxandrei este pe primul loc și pentru ea am învățat să accept situația și să merg cu capul sus mai departe.