Am tot auzit în ultimul timp, cel mai probabil și din cauza alegerilor, că nu s-a schimbat nimic și că nimic nu merge în țara asta și acest lucru se datorează faptului că toată lumea fura.
Să spunem că se puteau face mult mai multe lucruri din ‘90 încoace, asta e adevărat, însă chiar să credem că nu s-a făcut nimic, este prea mult.

Cred că știți deja că m-am născut în Copșa-Mică și de la vârsta de doi ani, am locuit în Sibiu, până la aproape 19 ani, când am venit în București la facultate.
Primul motiv pentru care am plecat din orașul copilăriei mele, este că nu exista facultate de teatru, apoi, nu chiar în ordinea aceasta, nu existau evenimente, concerte, nu se întâmpla nimic.
Nici măcar o piscină decentă sau un ștrand în aer liber nu găseai.
Hotelurile erau puține și arătau foarte rău, Ocna Sibiului dezastru, centru vechi nu mai zic, iar viața socială era la pământ pentru că nu aveai unde să ieși.
Da, toate aceste lucruri erau în 1996 când am fugit la facultate în București ca să scap de monotonia orașului de provincie, Sibiu.
Acum dupa 24 de ani m-aș întoarce în Sibiu, fără să clipesc. Ba chiar mă bate gândul să-mi cumpăr o proprietate undeva în zona Sibiului.
De ce?
Păi pentru că în acest moment orașul meu de suflet este mai animat decât Bucureștiul, Teatrul Național Radu Stanca are producții mult mai bune decât multe teatre din capitală, “Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România și al treilea din Europa” (sursa Wikipedia ), Târgul de Craciun din Sibiu este unul dintre cele mai așteptate evenimente de iarnă din România și aș putea continua mult și bine despre câte s-au schimbat, în bine în Sibiul care nu mai are nicio legătură cu orașul din care am plecat în ‘96
A, am uitat să menționez că acum este si facultate de teatru. 😊
Multe dintre dintre aceste lucruri au fost făcute între 2003 și 2007, cu investiții de peste 100 milioane de euro, în perioada când Președintele Klaus Iohanis era primarul orașului.
În 2007 Sibiul devenea, alături de Luxemburg, Capitala Culturală Europeană, înregistrând în anul acela un milion de vizitatori. ( sursa hotnews.ro)

Oradea, unde mi-am petrecut anul acesta Revelionul, un oras frumos, pe care nu îl mai vazusem de foarte mullt timp si care s-a schimbat, in bine, in ultimii ani.
Oradea este orașul din România desemnat cel mai sigur și eficient, orașul cu cea mai eficienta administrație din România și singurul oraș de la noi care face parte din rețeaua orașelor Art Nouveau. Multe din lucrurile astea s-au întâmplat în ultimii patru ani și s-au întâmplat pentru că primarul Ilie Bolojan, a facut Oradea, campioana în accesarea fondurilor europene.
În ciclul financiar 2007-2014 a atras 250 de milioane de euro, iar din 2014 până acum a atras aproximativ 350 de milioane de euro.
Așa că și Oradea ne-a arătat tuturor că în România administrația publică poate performa. Iar Oradea nu are banii și puterea Bucureștiului, de exemplu.

Zilele trecute am share-uit un articol despre Cluj-Napoca unde pe strada Smart sunt bănci dotate cu prize de la care poți să încarci telefonul sau chiar trotineta, iar Antonia este primul funcționar public din România.
Ca investiții în tehnologie Cluj-Napoca este lider detașat în România și alaturi de Viena, Milano sau Valencia, s-a calificat în finala competiției pentru titlu de capitală europeană a inovației.
Chiar daca Clujul nu câștigă, pentru noi cred că este o mare mândrie. Un oraș din Europa de Est, din Romania, la nici 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este selectat ca fiind unul dintre cele mai competitive în materie de inovație. ( sursa stirileprotv.ro)

O să mă opresc aici, însă nu doar în aceste orașe s-au făcut schimbări și s-au investit bani.
Printre orașele care s-au schimbat muuult se numără și Alba Iulia, Brașov, Piatra Neamț, Suceava.
Deci schimbări sunt și se pot observa, orcât de cârcotaș ai vrea să fii
Ceea ce îmi doresc este ca și celelalte orașe ale României să urmeze exemplul Clujului, Oradei sau al Sibiului, pentru că putem!

Write A Comment