Sunt mama norocoasă a unei frumoase adolescente.
Când era mai mică îi plăcea să petreacă timp cu mine mergând la cumpărături, ajutându-mă la treburile casei, jucându-ne cu un puzzle sau lego.
Întotdeauna striga după mine: „Mamă, pot să vin cu tine?”
Apoi, pe măsură ce a crescut, am început să aud cuvântul „Mama” doar când își dorea ceva anume. Discuțiile noastre durau 5 secunde și cam aia era. Mă bucurăm să o știu în casă, dar cam atât. Stătea în cameră cu orele și doar când îi era foame mai ieșea de acolo.
Aceste faze diferite sunt frecvent întâlnite în dezvoltarea adolescenților și în special la fete.
În timpul acesta cu școala online, carantine și alte restricții părea că își făcuse ca și omida un cocon și nu mai ieșea de acolo.
Așa mi-a venit ideea ca la fel ca metamorfoza omidei într-un fluture, există diferite etape în ciclul de creștere al unei adolescente.

Etapa 1: Pa, pa păpușilor Barbie

Prima etapa este când adolescenta începe în jur de 10 ani prima transformare, care vine aproape peste noapte.
În această etapă, vrea să doneze toate ținutele de prințesă, chiar și prețioasele diademe, toate rochițele roz, tot.
Păpușile lor iubite cândva, Barbie sunt acum jucării destinate „bebelușilor”.
Dar marele șoc este că nu mai vrea să meargă cu tine peste tot. Vrea să rămână singură acasă.
Ba mai mult, începe să dea ochii peste cap la fiecare vorbă, să auzi frecvent “M-am plictisit” și de foarte multe ori “Nu”.

Etapa 2: Tăcerea sau “Ce?”

În această etapă adolescenții se ascund și încetează toate formele de comunicare cu mama, cu excepția rostirii cuvântului „nu”. Datul ochilor peste cap crește semnificativ, împreună cu sentimentele de plictiseală și jenă față de orice și tot ceea ce spune și face mama.
Adolescenții din această etapă folosesc căști pentru a reduce zgomotul pe care îl face vocea mamei.
Iar mama care încearcă să vorbească cu adolescenta “împodobită” cu căști, de obicei, nu primește niciun răspuns. Totuși, dacă mama stă în fața fiicei sale, fluturând mâinile și strigând: „Cum a fost la școală azi?” fiica ei cu siguranță va răspunde super enervată „Ce?!,” sau, mai dă încă o dată ochii peste cap.

Etapa 3: Etapa furiei — Antagonista

A treia etapă este când mică sirenă se transformă într-un personaj negativ, un antagonist în toată regula.
Ea va rosti fraze precum: „Mamă, nu am nevoie de sfatul tău!” sau „Nu mă mai întreba cum a fost la școală!” sau „Ești atât de cringe!”
Datul ochilor peste cap este amestecat cu dezgust și furie încât începi să te întrebi dacă nu e cazul de o vizită la doctor.

Etapa 4: Adolescenta transformată

A patra și sper ultima etapă a metamorfozei adolescentine a unei fete este ca ea începe și își mai scoate căștile din urechi și articulează propoziții complete fără nicio urmă de furie. Datul ochilor peste cap se diminuează semnificativ – aproape până la dispariție. Acum chiar vrea să petreacă timp cu mama și iar o însoțește ca cumpărături.
Începeți să împărțiți hainele și accesoriile și stilul tău nu mai este atât de cringe.
Vrea iar să se joace cu tine, vă uitați împreună la seriale, cumva a înțeles că se poate baza pe tine.

Chiar dacă primele trei etape pot fi dure pentru mamă, etapa a patra, când adolescenții noștri se transformă în adulți tineri, merită toată așteptarea. Nu este nimic mai frumos pentru o mamă decât să-și vadă fiica întinzând aripile și zburând, fericită.

Write A Comment