Știam că la un moment dat va veni și vremea când Ruxandra, fetița mea, va începe să realizeze ce înseamnă imaginea, felul cum arăți, pentru societate.

Însă nu mă așteptam să se întâmple atât de repede.

Are doar 10 ani, pentru mine, încă un copil, deci nu mi-am pus încă problema, să mă gândesc, atunci când îi cumpăr haine, ca ele să arate într-un fel, în care ea să nu pară grasă.

Într-o zi am venit veselă de la mall. Făcusem cumpărături și i-am luat Ruxandrei o rochiță.

În seară respectivă urmă să mergem la un eveniment pe care îl așteptam de ceva vreme.

I-am dat rochia, s-a îmbrăcat în ea și… “Arăt grasă, nu îmi place… uite ce grasă mă face rochia asta”

“Sunt oribilă”, “Trebuie neapărat să slăbesc”

Nu mi-a venit să cred ce aud. Sincer, acestea sunt mai degrabă cuvintele mele, atunci când probez ceva, însă nu mi-am dat seama până acum că le-am lăsat moștenire fetiței mele.

Am avut grijă în decursul acestor ani să îi spun cât de frumoasă este, însă din păcate, noi părinții uităm cât de importantă este în educația copiilor, puterea exemplului.

Am întrebat-o pe Ruxi, cu teamă, de ce spune că nu arătă bine, de unde i-a venit ideea asta și răspunsul a fost “Nu vreau să vorbim despre asta…”

S-a schimbat de rochie, am plecat la eveniment și ne-am continuat seara ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, însă eu mă simțeam cea mai rea mama de pe pământ.

Este dureros, la propriu, să-ți vezi fetița, pe care o consideri cea mai frumoasă ființă de pe pământ, că suferă pentru că ea nu se consideră așa.

Mi-ar fi plăcut să pot să-i arăt cum o văd eu, să se poată vedea prin ochii mei.

Nu o văd doar frumoasă, o văd atât de puternică, de independenta și creativă.

Sunt atât de mândră de ea, încât nu pot să accept că ea nu crede același lucru.

În primul rând că este abia în clasa a patra, deci va mai crește mult și bine, iar corpul ei va suferi multe modificări, deci nici nu are rost să ne facem probleme de acum, despre felul cum arătă.

Nu este în niciun caz grasă, asta este sigur.

Dar de acum înainte mă voi abține să fac comentarii vis a vis de cum arăt și de ce modificări aș vrea să văd la mine, când Ruxi este de față.

Apoi voi avea grijă ca zilnic să-i fac cel puțin un compliment și nu doar despre felul cum arătă, dar și despre cine este ea cu adevărat.

Această preadolescentă trebuie să știe cât de frumoasă este din toate punctele de vedere.

Nu că e a mea, dar chiar am un copil deosebit și ea trebuie să afle asta!

Write A Comment