Te trezești la ora 6:00 dimineața, ca la 7:30-8:00 să fii în fața secției de poliție.

Dacă ajungi mai târziu, riști să stai la coadă cel putin 2 ore.

În septembrie 2017 am împlinit 40 de ani și cadou, îți expira buletinul. Nimic rău în asta, însă mi-am luat inima în dinți și 2 ore din timpul meu să merg să rezolv problema… Nu s-a rezolvat, pentru că, se pare, că îți trebuie în jur de 5 ore.

N-am 5 ore de pierdut sincer, așa că am ales varianta 2, adică să mă duc la prima oră acolo, să fiu prima, asta bineînțeles, după ce am făcut rost de toate actele necesare.

Secția de poliție se deschide la 8:30, eu la 7:50 eram acolo, surpriză, nu eram prima. O doamnă traumatizată de experiențele de pana acum, era acolo de la 7:30 .

Deci nu eram prima, dar a treia, deci nu foarte rău, însă pe măsură ce trecea timpul, lumea venea. Până la 8:30 ne-am făcut vreo 7-10 persoane.

Când s-a deschis ușa, a început o semiîmbulzeală, o fată mai tânără era mai grăbită și gata gata să mă doboare, fuge în fața mea, doar ca să ia numar de ordine în fața celor care înghețasem 30 de minute bune înaintea ei.

Am avut noroc tot cu doamna de la 7:30, care a ținut să facă putină ordine și ne-a dat numerele în ordinea de la intrare.

Deci, puțin dezamăgită de tânăra fată, am stat și am așteptat.

S-a început exact la 8:30 și la fiecare persoană se stă 10-15 minute. Eram super curioasă ce durează atât, însă când am intrat, am văzut că fiecare minut este folosit pentru procedură. Nimeni nu pierde timpul și doamna de la ghișeu, va asigur, face tot posibilul să se miște mai repede, dar asta este procedura. Toate actele trebuie verificate, confruntate copiile cu originalul, deci, da durează.

Doamna de la birou este extrem de bine intenționată, stă în niște condiții oribile, cu un aer condiționat dat pe 30 de grade, care bineînțeles nu face față frigului din acea cameră, fără calorifer.

Am făcut poză pentru buletin și am plecat cu un gust amar! Nu știu când sau cum să facem să se schimbe mai repede… nici nu știu ce… cu ce să încep, că sunt prea multe…

Dar cel mai mult m-a întristat acea tânără, care se adaptase atât de bine la vremurile astea, încât nu parea că vrea sa schimbe ceva. La fel de necivilizată, ca și sistemul, vroia să treacă “peste cadavre “ doar să ajungă prima…

Să sperăm că este un caz izolat, pentru că altfel, mai așteptam cel puțin o generatie, până vine schimbarea…

Photo cover Mihai Raitaru

Write A Comment