Zilele astea sunt speciale, asta ca să nu zic altfel. Greu îmi este să mai navighez pe facebook, pentru că văd tot felul de minunății.
Un exemplu este textul: “Dacă ești persoana care ar suna la poliție pentru că nu port masca în mall, atunci prietenia noastra s-a încheiat.”, alt exemplu ar fi petiția care s-a făcut ca Andreea Esca să fie dată afară de la știri.

Greu, îmi e greu să nu reacționez, îmi e greu să nu judec, deși am învățat că fiecare avem nivelul lui de conștiință sau mai bine zis “fiecare pe limba lui moare”, dar tot îmi e greu.

Este evident, convingerile noastre despre cum abordăm COVID-19, distanțarea socială și unde, cum și dacă purtăm masca, sunt diferite.
Dar, dacă pe facebook poți ignora sau chiar bloca persoanele care nu îți plac, ce facem când avem prieteni apropiați care au un punct de vedere mult diferit despre cum să te comporți în pandemie?

Da, poate în trecut nu ați fost de acord la lucruri precum educația, politica, dar după lungi discuții ați acceptat să nu fiți de acord și să ieșiți la un Party Retro și să vă distrați.

Dar acum? Cum faci acum când lucrurile sunt mult mai personale, pentru că indiferent de credințe, acum ele pot pune sănătatea mea și a familiei mele în pericol.

Și da, faptul ca unii nu vor să respecte regulile mă frustreaza rău, pentru că vreau să mă simt în siguranță și vreau ca acest coșmar să se termine.

Îi înțeleg si pe ceilalți care simt că libertătatea lor personală e amenințată și că toată această problemă este o teorie a conspirației, așa că protestează, refuză să poarte măști și ies în stradă.

Am de exemplu, o prietena care spune că lucrurile nu stau chiar așa de rău, că toată lumea se îngrijorează inutil, iar medicii fac totul greșit, deoarece „ceea ce ucide cu adevărat toți acești pacienți COVID-19 sunt ventilatoarele pe care le pun la dispoziție”.
Însă prietena mea, nu este prietenă cu un alt prieten al meu, doctor, sau cu o altă prietenă a mea, care are acum cancer și nu poate face tratamentul pentru ca toată lumea este “ocupată” cu pandemia.

Da, este clar COVID-ul nu distruge doar economia, distruge și relații.
Pentru că vreau să abordez cât de sănătos pot aceasta perioadă am decis să consult un terapeut, un psiholog, care mi-a oferit câteva sfaturi utile despre cum să manageriem relațiile de prietenie în această perioadă.
În primul rând trebuie să recunoaștem că convingerile noastre ne determină comportamentul, iar decizia de a sta la distanță, chiar și de cei dragi este dificilă dar poate că măcar pentru psihicul nostru este mai bine.

Însă majoritatea oamenilor cu care am vorbit încep să simtă efectele distanțării sociale acum, sunt singuratici și încep să aibă stări de anxietate.

Încercăm cu toții să ne dăm seama de momentul potrivit pentru a renunța la regulile de distanțare socială câte puțin, însă cred că respectarea altor reguli este necesară.

Da, se poate să nu fim de acord nici de data asta, însă trebuie să mă respecți și dacă vrei să ne vedem, atunci respectă faptul că nu vreau să ne pupăm sau să stăm bot în bot, poate chiar te rog să porți mască, dacă mergem la mall.

Da, fiecare își ia adevarul de unde știe mai bine. Așa că păstrați-vă energia și nu vă mai luptați cu cei care cred sau nu cred în COVID, deoarece nu le veți schimba părerea.
Însă asta nu înseamnă că trebuie să lași garda jos, trebuie să fim pregătiți să purtăm conversații dure cu membrii familiei și prietenii cu privire la ceea ce ne dorim și la faptul că vrem să fim respectați.

S-ar putea să fie greu de spus, dar nu greșiți dacă refuzați să mergeți la ziua cuiva sau dacă îi întrebați unde au fost în ultimele două săptămâni.

Sfatul psihologului este să nu mai scrieți mesaje sau comentarii atunci când sunteti stresați sau nervoși , pentru că veți scrie lucruri pe care s-ar putea să le regretați sau ați putea cădea victimile unei interpretări greșite.

Suna-ți prietenii și spune-le exact ceea ce simți, spune-le că îți e frică, dacă sunt prieteni te vor înțelege, vor înțelege că ai altă părere.

Avem nevoie de compasiune acum,mai mult ca niciodată.
Așa că evitați să căutați victime, nu mai dați vina pe nimeni, nu încercați să argumentați nimic, acționați așa cum credeți că este mai sigur pentru voi, fără argumente și fără ceartă.

Nu uitați, avem doar control asupra modului în care reacționăm și acționăm în acest sens.

Este o lume nouă pentru toată lumea și trebuie să determinăm cu cine ne vedem, când ne vedem și să ne stabilim propriile limite.

Trebuie să ne luăm la revedere de la prietenii care nu se află pe aceeași lungime de undă cu noi când vine vorba despre COVID-19?
Răspunsul este : NU.
Exista modalități de a vorbi cu prietenii sau membrii familiei astfel încât să ne protejăm relațiile dar și sănătatea.

Ultimul lucru de care avem nevoie acum este o altă bătălie emoțională de care să ne ocupăm.

Write A Comment