Am tot citit in ultimul timp despre gluten, care pare ca, dupa zahar, este responsabil de „raul” din corpul nostru.

De mult timp incerc sa scot painea din alimentatia mea, dar nu prea reusesc pentru ca icrele, salata de vinete, pateurile de ficat home-made nu pot fi mancate, in mintea mea, decat cu paine, deci si gluten.

Glutenul se gaseste si in produsele de patiserie, in paste, chiar si in inghetata din comert, deci trebuie sa fiu atenta in permanenta si sa citesc etichetele.

Pare greu si comoditatea mea imi spune ca e o prostie si ca dieta „gluten free” e noua moda.

Si totusi, vreau sa renunt la gluten.

Daca prin aceasta reusesc sa scap de dermatita seboreica, daca mai scap si de cateva kg si poate ca ma voi simti mai bine.

Tin minte ca atunci cand m-am apucat de smoothieuri toata lumea radea de mine.

Acum toata lumea bea smoothieuri, ba mai mult, am un sistem imunitar extraordinar si analizele perfecte de ani de zile.

Deci aceste smoothieuri s-au dovedit o super investitie in corpul meu!

Daca si dieta „gluten free” se va dovedi la fel de buna!

Alternative pentru dieta fara gluten sunt multe si foarte gustoase si sanatoase.

1. Lapte de cocos. Din pacate cele mai multe din produsele lactate contin adaos de faina pentru a da consistenta. Nu-i neaparat o problema, dar pentru cei care au intoleranta la gluten cea mai buna solutie ramane laptele din nuca de cocos. Aroma subtila si textura matasoasa face ca laptele de cocos sa fie ideal la risotto, briose, sosuri pentru paste, supe sau ca inlocuitor pentru laptele batut, scrie yahoo shine .

2. Faina de hrisca nu are gluten si are aceleasi proprietati ca si faina de grau in aluaturi, creme si sosuri. Coapta are o aroma fina de ciocolata.

3. Faina de chia. Planta originara din America de Sud contine omega 3 si este o excelenta sursa de fibre. Este perfecta pentru a inlocui painea din grau si fulgii de ovaz. Amestecata cu apa devine gelatinoasa, cu o structura care imita elasticitatea glutenului astfel ca faina de chia este perfecta in aluaturi.

4. Tapioca nu are gluten. Este perfecta in aluaturile mai putin dense si pentru sosuri si creme.

5. Faina de mei are o dulceata proprie care o face ideala pentru preparatele dulci. Se combina foarte bine cu faina de orez brun sau de migdale.

6. Faina de alune este excelenta pentru gustul fin si special pe care il da preparatelor dulci, pentru paine, inclusiv briose, biscuiti si fursecuri.

Sursa: http://www.ziare.com/articole/gluten+sanatate

Asa ca de mai bine de o saptamana am spus „adio gluten”, dar nu si paine.

Am inceput sa-mi fac painici raw-vegane, dar despre asta data viitoare ­čśë

Va pup!

5 Comments

  1. Buna,citesc de mult timp tot ce postezi tu,si am invatat multe lucruri care mi-au schimbat in bine sanatatea,recunosc ca mi-a trebuit foarte multa vointa si rabdare dar in final am reusit ! Am incercat sa renunt la paine in totalitate,primele zile a fost greu dar m-am alinat cu gandul ca nu-i face bine corpului meu. Ce parere ai despre faina de porumb cultivat cu ingrasamant natural la tara,contine gluten ? Iar in ce priveste consumul de paine,crezi ca poate creste nivelul glicemiei daca este consumata in exces ? Multumesc anticipat.

  2. Buna Ioana,

    Eu nu prea stiu care i faza cu glutenul, dar am reusit sa scap de paine. Am o luna de zile de cand nu mai mananc faina si cartofi. Primele zile a fost mai greu , acum e usor. Eu cred ca o felie de paine cu icre o data la nu stiu cat timp, nu ne face rau. Dar mai rarut ca i mai dragut

  3. Buna Ioana, de curand am inceput sa-ti urmaresc blogul, foarte interesant tot ce postezi. Imi poti spune si mie ce fel de smoothie bei ?

  4. Eu am intolerantaa la gluten,deci mananc de ani de zile fara gluten…

  5. Ioana, dieta cu gluten nu e o dieta pentru slabire, nici o dieta la moda, este un regim pentru cei cu intoleran╚Ťa la gluten!

Write A Comment