Scoala nu este doar materia de la clasa, scoala nu este invatamantul romanesc, scoala este o forma de dezvoltare a gandirii, care ne ajuta pe tot parcursul vietii.
Da, stiu ca pare, asa luata in general, ca nu prea ajuta la nimic, insa scoala este munca de la sala a creierului.
Matematica ne invata logica, fizica ratinoalizarea proceselor de fabricatie, cum functineaza anumite lucruri, deci poate par ele nesemnificative, insa in timp mintea adultului are explicatii pentru anumite fenomenee cu care ne intalnim dealungul vietii.
De curand am mers cu Ruxi la un parc de distractii si era acolo, acea roata imensa in care stai si te invarti si datorita fortei centrifuge nu cazi.
Ei bine, poate ca mi-a prins bine ca am avut aceasta informatie la indemana, atunci cand am fost intrebata de fetita mea.
Din pacate mentaliatatea multor adolescenti si chiar adulti este ca scoala, invatatul este pentru profesori si toti vor spune intr-un glas „nu imi place scoala”.
Daca veti observa, copiii pana in varsta de 3 ani sunt disperati sa invete lucruri noi, intreaba, stau la citit, adora sa le vorbesti si sa le explici, insa ce se intampla intre 3 si 13 ani?
La 3 ani, cei mici arata entuziasm cand se confrunta cu oportunitatea de a invata, insa cum cresc devin iritabili, frustrati , prefera sa se uite la TV sau sa joace un joc pe tableta.
Nu mai sunt curiosi sa exploreze lumea din jurul lor si dorinta lor se schimba.
Sigur ca e usor sa dam vina pe invatamant, dar am observat ca de exemplu in vacanta de vara de 3 luni, cand pot citi, scrie, invata despre ce vor, nu o vor face, decat impinsi de la spate.
Acum sincer chiar daca programa ar fi mai aerisita credeti că cei mici vor adora sa faca proiecte despre fizica sau chimie?
Sa ne intelegem, nu tin cu programa, insa ma gandesc cum sa fac, pentru că Ruxanadra sa fie mai implicata in procesul de invatare.
Ce am ales sa fac eu?
Sa caut carti interactive de cultura generala din diverse domenii si sa le citesc impreuna cu ea.
Astfel bucuria lecturilor impreuna, vine la pachet cu un minim interes pentru anumite materii.
Apoi ca sa vada cat de importanta e matematica si tabla inmultirii i-am dat o suma de bani, ma rog,sincer si-a castigat-o singura, din filmari. Apoi i-am spus ca sa se duca sa-si cumpre singura ceea ce isi doreste. Pare simplu, dar nu e. Preturile sunt toate 49,9 lei deci calculele dificile, insa eu sunt acolo ca sa o astept, indiferent cat dureaza pana calculeaza cat costa, daca ii ajung banii, cat ii mai raman, e sau nu scump acel lucru, merita sau nu cumparat.
Si uite asa, deodata devine matematica interesanta.
Apoi cum invatam figurile geometrice? Simplu. Ce copil nu iubeste Lego si datorita lui poti invata cu usurinta toate acestea si uite ca am facut si geometria interesanta.
Copilul tau e pasionat de baschet, fotbal, pai atunci ce ar fi sa invatam putina fizica, care sa ne ajute si la performanta in sport.
Ce traiectorie are mingea cand dai cu ea o pasa, aceasta se schimba in functie de viteza si unghi si tot asa…
Tinand cont de aceste pasiuni ale tinerilor, poti sa-i ajuti sa invete fara efort, fara a constientiza procesul de invatare.
Copiii care iubesc invatatura ajung să devina adulţi de succes si ce parinte nu isi doreste pentru copilul sau o viata frumoasa si usoara.
Deci, cu putina imaginatie putem face scoala si temele de acasa mult mai interesante, nu e asa?