Ai grijă la ceea ce acorzi atenție căci exact așa va fi viața ta
Am gasit acest citat, mă rog era în engleză și suna puțin altfel, dar am rezonat cu el foarte bine.
Cel puțin m-a făcut să mă gândesc mai profund la mine și la obiceiurile mele.
La ce am acordat atenție în viața mea?
La copilul meu, bineînțeles, la cariera mea, desigur, familia mea, cu siguranță și la mine!
Mă simțeam destul de bine, adică sunt chiar ok în relația mea cu timpul și atenția .
Însă apare Ruxandra care mă scoate din filmul asta, în care eram și zice “ Iar îmi dai răspunsuri rapide ca să te poți uita pe telefon?”…
Ce a fost asta?
Am întrebat-o “Te rog, zii exact ce vrei să îmi spui”
Ruxi: “Păi, tot timpul îmi dai răspunsuri rapide, ca să scapi de mine și să poți sta pe telefon.“
M-am uitat la ea și apoi la telefonul pe care îl aveam în mână și am realizat la ce mă uităm… Mi-am dat seama că mă laud pentru un citat pe care îl găsisem când mă uităm pe feed-ul meu de la FACEBOOK…
Același feed la care mă uitam de 30 de minute, cel puțin cred că au fost 30 de minute. Parca atâta trecuse de când mă uitase ultima oară la ceas.
Este extraordinar cât de repede zboară timpul când se derulează în fața mea, pe ecranul telefonului, imaginile cu copiii prietenilor mei, video-uri cu animale, citate inspiraționale, rețete, argumente politice…orice.
Doamne!!! Pe ce este cu adevărat focusată atenția mea?
Mi-am instalat urgent o aplicație pentru măsurarea timpului pe care îl petrec uitându-mă la telefon și am constatat cu stupoare că în ultimele 7 zile timpul meu mediu petrecut la telefon este de 2 ore și 27 de minute pe zi. Adică iau în mâna telefonul cam de 90 de ori pe zi deci 629 de ori pe săptămâna.
Deci zilnic mă concentrez pe telefon 2 ore și jumătate.
Doamneeee este exact cât mai am timp seara pentru familia mea… e groaznic, însă am trecut la pasul 2, m-am uitat pe telefonul fiicei mele. Atunci mi-a venit cu adevărat să plâng.
2 ore pe telefon zilnic. Ea primește undeva în jur de 500 de notificări pe telefon zilnic. Deci mi-a rupt inima în două.
Nu o învinovățesc, este o preadolescentă, într-un fel viața ei este pe social media sau mai bine zis Tik-Tok și WhatsApp.
Da, știu sună groaznic, dar acesta este adevărul acestei generații. Ei sunt on line și când nu sunt on line … da chiar în timp ce ii iau telefonul, ea apare încă activă pe nu știu ce grup al colegilor… Nu sunt de acord, însă asta nu schimbă problema.
Avem tot felul de discuții pe această tema, însă toate duc în același loc.
Mă rog nu despre asta este postarea acum.
Cum fac să scap de acest telefon, care pare ca este lipit de mâna la propriu. Ceva trebuie să se schimbe, adică știu exact ce trebuie să se schimbe, dar nu știu cum.
Cum faci să renunți la ceva de care ești atât de dependent? Da, știu nu mori din asta, însă nici nu te lasă să trăiești frumos așa cum ar fi normal.
Să nu uităm citatul de la care am pornit… „Ai grijă la ceea ce acorzi atenție căci exact așa va fi viață ta.”
Am făcut eu un research și am adunat niște modalități simple de a elimina dependența de telefon.
1. Primul lucru, ca în orice dependenta este conștientizarea.
Conștientizează când și de ce te duci la telefon. Trebuie să acordăm atenție diferitelor momente în care scoatem telefonul.
2. Pasul 2 este să te întrebi de fiecare dată când iei telefonul : “De ce iau telefonul? Ce vreau să fac acum? Ce altceva aș putea să fac?”. Pe scurt ar trebui să utilizăm telefonul numai pentru un anumit scop pe care să-l conștientizăm.
3. Nu dormiți cu telefonul lângă pat. Știu nici eu nu am un ceas cu alarmă, așa că îmi pun telefonul să sune dimineața. Va trebui să-mi cumpăr unul. Se pare că primul gest dimineața este să ne verificam telefonul și la fel este și seara înainte de culcare. Deci fără telefon la capul patului.
4. Asta este foarte grea!!! Ștergeți aplicațiile care nu va aduc bucurie în viață … hmmm… pentru mine e greu, căci tehnologia îmi aduce bucurie în viață, e ca zahărul, știu că nu îmi face bine, dar mă face fericită 🙂 Aici trebuie să negociez cu mine și măcar una dintre aplicații să o șterg din telefon.
5. Încercați perioade de detox, mai exact, e duminică, deci fără telefon toată ziua. Nu îl închidem, dar îl folosim doar pentru urgențe și uite așa ajungem la pasul 6.
6. Acest pas ne spune să ne găsim un hobby în care să investim acel timp liber cu care am rămas. Cititul ar fi o varianta, dar din cărți, nu din telefon, căci altfel nu se pune.
Toate aceste sugestii par a fi posibile sau măcar să fie un punct de plecare, în acest detox de telefon pe care vreau să-l implementez în primul rând la mine. Trebuie ca tehnologia să facă parte din viață noastra, nu să ne controleze viața.
Cine se mai bagă la acest challenge cu mine?