Am de foarte mult timp aceasta idee de articol, insa nu am stiut exact cum sa o abordez, caci intru intr-o zona in care s-ar putea ca unii sau altii sa se simta putin lezati, insa daca am decis ca prin proiectele mele sa educ publicul tanar, atunci cred ca a venit timpul sa-mi exprim aceasta idee.

Atunci cand am creat MiniArtShow by Ioana Ginghina, mi-am dorit sa fac programe de educare a copiilor prin teatru, prin creativitate, prin arta.

Spectacolul de teatru nu trebuie confundat cu spectacolul interactiv, pentru ca sunt total diferite.

Teatru este atunci cand publicul este obsevator, vizioneaza o poveste jucata live de actori, cu o viziune regizorala subiectiva.

Spectacolul de teatru este in primu, rand arta in echipa, se intalnesc un producator cu o idee, un regizor, un scenograf, un compozitor, un coregraf si o echipa de actori.

Toti pun la cale o poveste, un mesaj pe care vor sa-l arate publicului in cel mai frumos mod.

Niciodata spectacolul de teatru nu instiga la galagie, la interactivitate agresiva ci mai mult la o introspectie, la o evaluare a sentimentelor si a comportamentului, pentru ca spectatorului sa i se dea de gandit.

De aici vine si stimularea creativa, dezvoltatrea imaginatiei, care sunt necesare atat adultilor cat si copiilor.

Deci, copiii trebuie sa inteleaga ce inseamna teatrul, spectacolul interactiv,spectacolul de improvizatie, sau filmul, sa stie sa faca diferenta intre ele si sa stie cum trebuie reactioneze ca si spectator, la fiecare.

Poate ca pare putin abstract ceea ce zic, insa imagineaza-ti un copil care intelege ca spectacolul interactiv, la care el este incurajat, sa participe activ, sa urle, sa cante,sa tipe, este acelasi lucru cu spectacolul de teatru, unde trebuie sa stai sa privesti povestea, iar reactiile trebuie sa fie acasa, cu intrebari si discutii cu adultii, pentru a incuraja comunicarea.

Acest copil va creste si cand se va duce la teatru sa vada „Hamlet” se va simti indreptatit sa „strige” atunci cand vede ca personajul principal va fi otravit, dar nu o va face caci se va simti stanjenit de cei din jur sau de linistea din sala, insa nu aceasta este marea problema.

Problema este ca nu se va distra, nu va intelege de ce sa vii la teatru sa vezi spectacole atat de serioase, va crede ca teatrul inseamna acolo unde „se rade mult si tare” .

De aceea este imporant ca atunci cand mergem cu copiii la diverse activitati sa le explicam exact unde mergem, ce inseamna, cum ne comportam ca si public.

Toate activitatile pentru copii sunt bune, daca au un mesaj adecvat varstei, insa noi adultii suntem datori sa facem diferenta si sa le povestim exact celor mici ce inseamna teatrul, circul, spectacolul interactiv, concertul, filmul si sa nu minimalizam diferenta dintre ele.

De aceea ii invit si pe colegii mei, care fac activitati pentru copii sa ajute la a propaga acest mesaj si sa abordam cat mai corect si la o calitate cat mai buna produsele prin care educam copiii.

Astfel ca eu va invit la teatru, la MiniArtShow din 8 ianuarie la CinemaPro.

Detalii de program, bilete, poze etc, gasiti aici: http://miniartshow.ro/events/

Va astept cu mare drag!

Write A Comment