Untul purificat dupa reteta ayurvedica este folosit si in domeniul cosmeticii.
Se spune despre el ca este elixirul vietii si ca poate sa refaca tineretea.
Mai usor de digerat decat untul traditional si alte grasimi animale, untul purificat fortifica organele digestive, sporeste savoarea mancarilor si le pastreaza continutul in vitamine si alte substante vitale.
Mai asigura si o asimilare optima a vitaminelor si sarurilor minerale.
Prepararea unui ghee este simpla, dar cere putin timp si atentie, insa se conserva mult timp, deci puteti pregati din timp o cantitate mare.
Cum se prepara ghee
Se iau 500g de unt cat mai natural posibil, se taie in bucati mici.
Se spala cu apa rece pana cand depunerile de protide sunt eliminate si apa ramane limpede.
Se pun toate bucatile intr-o cratita si se pune la foc potrivit pana se topeste si la suprafata se formeaza o spuma.
Apoi se scade temperatura, adica se da focul la mic si fara sa-l mai acoperiti il lasati sa fiarba pana se evapora toata apa si pana luati toata spuma care mai rezulta in urma fierberii.
Nu trebuie lasat mai mult caci se arde si asta nu e bine. Untul topit trebuie sa aiba culoarea galben-auriu si nu maroniu.
Pentru 500 g timpul variaza intre 30-60 minute.
Depinde mult de focul la care este pus la topit.
Eu fac ghee acasa si il pun apoi intr-un castron de sticla, acoperit si il tin intr-o camara racoroasa, nu la frigider.
Recomand sa incercati si voi.
E mai sanatos ca untul normal.
Sper ca v-am fost de folos cu aceasta reteta de ghee…
Va pup!