Dupa ce am postat o poza cu Ruxandra facand lectii, pe facebook, am vazut reactii diverse la acest lucru.
Atunci mi-a venit ideea de a impartasi cu voi ceva din experienta mea de actrita in proiecte pentru copii.
Lectiile si scoala pot fi distractive.
Daaaa… Chiar pot, dar asta depinde in primul rand de noi, parintii, sa stergem toate amintirile pe care le avem noi despre scoala si lectii, caci de aici se „strica” totul.
Copiii nu stiu cum e la scoala si majoritatea abia asteapta sa o inceapa, insa noi adultii din jurul lor avem grija sa le stricam bucuria cu discutii de genul „Saraca incepe scoala. E prea mic, draga pentru scoala. Mi-e mila de asta micu’, la toamna incepe scoala. Distreaza-te acum ca incepi scoala si gata cu joaca…etc”
Cu atatea incurajari, cei mici incep scoala, insa daca nu am reusit sa-i convingem ca scoala e grea si urata, atunci pe parcurs insistam ca sa inteleaga bine acest mesaj: ” Bai, astia sunt nebuni cat le dau de invatat. Au saracii lectii multe si greleee…”
Nu vorbim aici despre sitemul de invatamant, pentru ca e o discutie pe care as vrea sa o evit, vorbim despre ce aud copiii nostri in jur de la adultii din viata lor.
Dar nu trebuie sa fie asa greu totul.
V-ati gandit ca atunci cand copilul trebuie sa invete o poezie, sa faceti o poveste din ea, iar apoi sa jucati mima ca sa o invatam mai repede.
Ei bine poate fi foarte distractiv si va marturisesc ca asa a invatat Ruxandra, „Iarna” de Vasile Alecsandri.
Acum cand vrem sa ne distram mimam poezia, pe care bineinteles ca acum o stie toata familia 🙂
Matematica, e frumoasa si simpla.
Pai noi ne jucam de-a cumparaturile, avem si casa de marcat si bani de jucarie.
Joaca favorita este sa vindem si sa cumparam si cum altfel fara calcule?
La citit si povestit povesti nu cred ca exista copil sa nu ii placa sa asculte si apoi sa inventeze, deci, iata ca toate se rezolva cu rabdare, joca si voie buna.
Scoala e grea pentru noi, adultii anilor ’90, care ne-am cam chinuit intr-un sistem de tranzitie, insa acum copiii nostri au carti frumoase, cu benzi desenate, au jocuri care sa-i ajute la dezvoltarea lor intelectuala si creativa, de care noi nu am avut parte, asa ca accesul la informatii noi pentru ei este mult mai distractiv si mai usor.
Lego, puzzeluri, jocuri de tip art and hobby, atat de interactive incat si noua parintilor ne fac bine si ne ajuta in dezvoltarea personala.
Concluzia este: faceti lectii distractive in vacanta, decat calculator, televizor sau alte alternative de a pierde timpul, jucati-va de-a scoala.