Anul acesta am pus si cateva seminte de dovleac in gradina mea.
O prietena mi le-a adus spunandu-mi ca vor iesi niste dovleci mari, frumosi si foarte dulci.
In primavara le-am semanat si iata ca au rasarit niste dovleci ca din povestea Cenusaresei.
La asa o cantitate nu ma asteptam asa ca am inceput sa citesc si sa ma interesez despre aceasta planta.
Dovleacul (Cucurbita maxima) mai este cunoscut la noi sub numele de bostan sau cucurbata. Dovleacul este o plantă originară din America Centrală şi de Sud, care poate fi găsită într-o varietate de forme şi dimensiuni, şi da, toate soiurile sunt comestibile, cu excepţia celor cultivate doar pentru decor. Cu toate acestea, unele sunt mai bune la gust decât altele. Regula e simplă: dacă dovleacul e amar, nu-l mânca.
Ca si morcovul, dovleacul are mult beta-caroten, care stiti deja ca sprijina vederea si reda tineretea pielii noastre.
Alta calitate a dovleacului, este ca nu are multe calorii, in schimb are multe vitamine si fibre, deci este foarte indicat atunci cand vreti sa slabiti.
Acesta ofera la fiecare felie calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, seleniu, vitaminaC, acid folic si vitaminaE.
Este un aliment care stimuleaza „tineretea” si imunitatea.
Copiilor le este recomandat sa manance piure de dovleac fiert. O cană de piure de dovleac fiert conţine mai mult de 200% din aportul de Vitamina A recomandat zilnic.
Semintele de dovleac sunt cunoscute pentru faptul ca reduc colesterolul rau si imbunatatesc starea de spirit.
Seminţele de dovleac sunt bogate în aminoacidul triptofan, ingredientul despre care se spune că poate induce o stare de veselie şi de sărbătoare. Acest aminoacid este important în producerea de serotonină, unul dintre cei mai importanţi pioni în menţinerea unei stări de spirit pozitive. O mână de seminţe de dovleac te pot ajuta să ai un chip luminos şi binedispus.
Tot dovleacul ajuta la pierderea in greutate,reduce riscul de cancer, protejeaza pielea de riduri…etc…
Deci eu detin acum o comoara, 3 imensi dovleci pe care am sa-i tai apoi o sa-i dau pe razatoare si o sa pun tot miezul la congelator ca sa am pana anul viitor.
Bineinteles ca acum asa proaspat il voi pune la copt cu putina scortisoara, nucsoara si miere si il voi folosi si in combinatii de smoothieuri delicioase.
AICI gasesti o reteta foarte buna pentru un mic dejun delicios…
Pofta buna!