Nu stiu de cand anume am inceput sa tin post, insa deja acesta pentru mine a devenit un mod de viata.

Sunt o persoana care tine post miercurea şi vinerea, iar postul Pastelui sau al Craciunului le tin atat cat sunt ele.

De anul acesta mi-am propus propus sa le tin pe toate.

De maine incepe postul Pastelui, o pregatire trupeasca şi spirituala pentru Invierea Domnului.

Se pare ca putini sunt cei care tin post, doar 14% tin posturile importante şi 13% tin post doar miercurea şi vinerea.

Cu toate acestea multi şi-ar dori sa tina post, insa din diverse motive mai mult sau mai putin spirituale nu reusesc.

Dependenta de mancare este cea mai puternica, de aceea e mult mai usor sa te lasi de fumat decat sa te lasi de mancat nesanatos.

De aici şi atatia oameni care reactioneaza destul de dur şi uneori violent atunci cand aud ca tii o cura de detoxifiere, te-ai lasat de carne sau tii post.

Argumente dintre cele mai stupide am auzit de la oameni care incercau sa ma convinga sa nu mai tin post: „ca nu sunt batrana”, „ca nu e bine”, „ca lesin” , „ca nu imi iau vitamilele necesare organismului”…etc…

Ce stiu toti apropiatii mei şi nu stiu alti oameni este ca sunt foarte rar bolnava, am mereu energie, sunt tot timpul cu zambetul pe buze şi muncesc de foarte multe ori chiar şi in weekend.

Atunci cand tin post nu imi iau concediu, ba de cele mai multe ori muncesc şi mai mult pentru ca dupa fiecare post vine o sarbatoare in care am o gramada de evenimente pentru copii.

Cei care isi doresc sa tina, dar nu au gasit inca motivul pentru care sa se „apuce” şi-au pus cu siguranta intrebarea: de ce e bine sa tii post? E vorba doar de „detoxifiiere”?

Postul alimentar in primul rand este o abtinere voluntara totala sau partiala de la hrana.

Postul negru reprezinta o varianta particulara de post alimentar autoimpus in cadrul caruia se renunta complet la hrana pe o durata limitata de timp (considerentele pot fi culturale, medicale etc.)

Postul alimentar este cunoscut si practicat de mii de ani in toate culturile, insa intr-o forma empirica. In ultimii ani a fost supus studiului stiintific, iar secretele lui incep sa iasa la suprafata.

Este unanim acceptat faptul ca postul alimentar are un efect anti-imbatranire si de reducere a riscului de dezvoltare a unor stari patologice.

Postul alimentar a fost studiat si in Romania. D-na dr. Marilena Gilca de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si-a sustinut lucrarea de doctorat pe aceasta tema si ulterior a publicat volumul „Postul alimentar – de la traditie la stiinta”, o lucrare care prezinta aspectele biochimice si fiziologice ale postului. Cu permisiunea autorului am selectat cateva informatii interesante din aceasta carte, pentru a intelege mai bine de ce se practica postul alimentar, daca aduce vreun beneficiu pentru sanatate si daca omul modern, de multe ori neinteresat de aspectul religios al postului, ar trebui sau nu sa recurga la aceasta forma de repaus alimentar.

In toate textele antice, moderatia in alimentatie era prezentata ca o regula de aur pentru mentinerea sanatatii, in timp ce excesele alimentare erau considerate cauza tuturor bolilor. In Orient, una din practicile curente era sa te ridici de la masa pe jumatate flamand, deoarece se facuse legatura intre tipul de nutritie, sanatate si longevitate. In lumea moderna exista nenumarate dovezi ca supraalimentatia atrage dupa sine obezitatea si alte afectiuni asociate cu aceasta.

In toate civilizatiile si in toate religiile, postul alimentar a fost investit cu valente curative nu numai in ceea ce priveste corpul, dar si psihicul, sufletul si chiar spiritul. In textele antice se afirma faptul ca postul alimentar are capacitatea sa te invete autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame.

Exista mai multe tipuri de post alimentar:

– postul negru – prespune abtinerea completa de la hrana pe o durata de timp variabila

– postul cu sucuri de fructe sau legume

– postul crestin ortodox – este o varianta de dieta vegetariana care include periodic peste si fructe de mare

– postul musulman (Ramadanul) – este interzis consumul de alimente in intervalul de timp cuprins de la rasaritul soarelui la apus.

– alte diete restrictive – dieta ovo-lacto-vegetariana, dieta lacto-vegetariana, dieta strict vegetariana (vegana), dieta mediteraniana, dieta japoneza traditionala

– greva foamei

Postul crestin ortodox

Exista trei posturi importante in timpul unui an – Postul Craciunului (40 de zile), Postul Pastelui (48 de zile), Postul Fecioarei Maria (15 zile). Textele religioase crestine recomanda in total 180-200 zile de post alimentar total sau partial pe an.

Ceea ce inseamna ca jumatate din an, un om care tine post, este vegetarian ?

Ceea ce va recomand celor care va ganditi sa incepeti sa tineti post, este prin a incepe treptat, doar cu miercurea şi vinerea, iar apoi sa incercati o saptamana.

O sa constatati in timp ca nu e chiar asa de greu, ba mai mult veti vedea cat de bine se simte corpul dupa cateva zile de post.

Acum cand natura se trezeste la viata, avem loboda, spanac, ridichi proaspete de ce sa nu ne bucuram de ele din plin.

Voi reveni şi cu alte amanunte in viitor, insa pana atunci „rasfoiti” blogul pentru a gasi muuulte retete de sucuri sanatoase pe care sa le beti in post!

Sursa: http://doctor.info.ro/postul_alimentar_stiinta_si_traditie.html

2 Comments

  1. Nu sunt o habotnică, nu mă forţez să fac ceva, de dragul unei recomandări, dar apreciez acele indicaţii, „învelite” în bun simţ, care mi se potrivesc. Pentru că sunteţi o persoană, pe care simt că o iubesc, fără explicaţie, îndrăznesc să vă povestesc ce am ascultat la liturghia de azi, „Duminica izgonirii din rai a lui Adam”.Am fost surprinsă de felul, în care pentru prima oară, am auzit o interpretare foarte interesantă a Evangheliei după Matei. Pe scurt, postul este foarte complex, nu se referă doar la mâncare. Explicaţiile: 1. lipsa de supunere a lui Adam, neputinţa de a se abţine de a mânca din fructul oprit – este lipsa de voinţă a omului de a ţine post (neascultarea).2. Faptul de a se ascunde, de frica lui Dumnezeu (pentru că era gol- golul Divin) este lipsa Divinităţii din om, este lipsa de credinţă 3. Minciuna: la întrebarea de ce a mâncat, a dat vina pe femeia, care l-a îmbiat, el neavând nici o vină. Dumnezeu i-a văzut defectele şi mai mult, incapacitatea lui de a le recunoaşte şi a se îndrepta şi l-a izgonit din rai, pentru a nu rămâne să se înfrupte din pomul Vieţii (al nemuririi). În acest fel a păstrat Raiul curat, pentru că altfel, s-ar fi perpetuat şi amplificat multiplele lui defecte. Postul deci, ne pune în ipostaza de a ne recunoaşte greşelile, cu curaj, cu smerenie pentru îndreptarea lor; se asociază cu rugăciunea, spovedania-împărtăşania, cu iubirea fiinţelor pământului, cu facerea de fapte bune, lipsa păcatului, făcut prin a învinui sau a ponegri oameni nevinovaţi, a le face rău. În post oamenii trebuie să aibă grijă de viaţa, dăruită lor şi sănătatea trupească, sufletească şi spirituală, respectând acele sfaturi, primite din moşi-strămoşi. Postul este un exerciţiu de elevare spirituală, obţinută prin iubire pentru Creaţia lui Dumnezeu, Credinţă în Dumnezeu şi în sine,incluse într-un scop bine clădit, pentru elevarea spirituală. Astfel înţeles postul ne dă libertatea de a face cum simţim(bine sau rău), după cum suntem. A mânca sau a nu mânca este o părticică minoră, colaterală, legată de voinţă. Vă cer scuze pentru pledoarie. Mi-a plăcut ce am auzit şi transmit, mai departe.

Write A Comment