Cred că suntem cu toții de acord că un atelier de actorie este mult mai mult decât un text sau niște replici învățate pe dinafară.

Participarea la un curs de actorie ajută la dezvoltarea abilităților esențiale pentru succesul în viața în general.

Educația și dezvoltarea personală prin actorie dezvoltă abilități ale cursantului, utile și pentru studiile pe care urmează să le facă, dar și în domeniul în care activează, dacă deja este un adult în plină carieră.
Am selectat câteva abilitățile care pot fi dezvoltate printr-un atelier de teatru.

✔️Comunicarea
✔️Încrederea în sine
✔️Munca în echipă
✔️Ascultare activă și răspuns
✔️Creativitatea
✔️Gândirea analitică și rezolvarea problemelor
✔️Cercetare și căutare

Comunicarea

Actoria este comunicarea cu publicul prin povești, idei și personaje. Prin anumite jocuri de actorie cursanții învață cum se pot transmite idei, diferite stări și emoții astfel dezvoltându-se comunicarea verbală dar și non-verbală.
În cursurile mele de teatru întotdeauna pun accent pe dezvoltarea abilităților de comunicare vocală, cum ar fi ritmul și tonul în transmiterea sensului și a emoției.
În plus, munca de echipă în teatru, mai ales la exercițiile de improvizație îi obligă pe cursanți să-și exprime ideile, să pună întrebări și să răspundă la ideile altora.

Exercițiile de actorie pot oferi participanților contextul pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare scrisă, fie că este vorba de crearea propriului dialog, scenariu, discurs sau un răspuns creativ scris în cadrul exercițiilor de public speaking.

Încrederea în sine

Colaborarea cu alții pentru a repeta și a interpreta scene scurte în cadrul cursului de actorie va permite cursantului să-și dezvolte încrederea și să-și îmbunătățească stima de sine într-un mediu sigur și distractiv. Construirea încrederii în propriile abilități de a se ridica și de a vorbi în fața altora va avea inevitabil un impact pozitiv asupra altor domenii ale vieții; de la participarea mai mult la clasă, dacă e vorba de un copil, până la asumarea activă a unor responsabilități, în cazul adulților.

Munca în echipă

Cursurile de actorie prin esența sunt o activitate de grup. Lucrul cu alții poate duce la o mai mare toleranță, empatie și incluziune. Astfel că din exercițiile de grup, improvizație sau chiar text dat, vor învăța să aibă idei, să asculte ideile altora, se vor sprijini reciproc în timp ce lucrează pentru un obiectiv comun. Abilitățile de leadership pot fi dezvoltate pe măsură ce elevii își asumă responsabilitatea pentru diferite aspecte ale muncii comune.

Ascultarea activă și răspunsul

Munca în grup necesită invariabil ascultarea ideilor celorlalți pentru ca toți participanții să se facă auziți și să se simtă apreciați și incluși. Ascultarea fără judecată, adresarea întrebărilor pentru clarificare și capacitatea de a-și articula propriile idei ca răspuns la sarcinile date de exercițiu, toate vor dezvolta limbajul, ascultarea activă și răspunsurile participanților.
Exercițiile de improvizație pot fi un instrument util pentru dezvoltarea acestor abilități, deoarece participanții trebuie să-i asculte cu atenție pe ceilalți și să răspundă în mod corespunzător.

Creativitatea

Prin crearea propriilor povești și personaje cursanții au ocazia să inventeze ceva original. Imaginația nu are limite. Chiar și pe textele date, participanții pot aduce o abordare personală și unică, care este încurajată.

Gândire analitică și rezolvarea problemelor

Reflectarea asupra propriei activități practice și urmărirea și evaluarea muncii altora îi permit unui curant să dezvolte o analiză critică. Fiecare exercițiu este analizat de fiecare coleg în parte, astfel ca participanții la curs să primească de fiecare dată feedback .
Indiferent că este vorba despre discuție pe text, analiza personajului sau chiar punerea în scenă a dialogului, cursanții sunt invitați să-și spună părerile.

Cercetare și căutare

Când abordăm un text, este important să avem o cunoaștere mai largă a contextului social, politic și istoric în care este plasată narațiunea pentru a înțelege pe deplin personajele interpretate.
Actoria practică necesită ca participanții la curs să efectueze cercetări pentru a aduce adevăr și credibilitate unui rol sau personaj.

Jocurile și exercițiile de actorie le permit cursanților să se distreze și în același timp să-și dezvolte abilități de care au nevoie în viața de zi cu zi.
În structura unui curs de actorie, jocurile sunt gândite pentru a concentra atenția participanților, pentru a facilita formarea echipelor și sunt utilizate ca instrument pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și receptivitate.

Write A Comment