Nu există bucurie mai mare, pentru mine, decât să fac ceva pentru sau cu Ruxandra, fiica mea, însă presiunea de a deveni Super Mama este uneori copleșitoare, chiar sufocantă.
Am vorbit cu mai multe mame și am realizat că ajungem să cedăm în acest proces și ne pierdem ușor, ușor identitatea.
Cum ?
Încercând să îndeplinești acea listă încărcată de sarcini pe care le avem: de la nopțile nedormite, schimbări de scutece și prepararea perfectă a meselor, până la lecțiile de călărie, ajutor la lecțiile online, pregătirea pentru ziua următoare, etc.
Știați că: mamele preșcolarilor trebuie să se oprească și să aibă grijă de nevoile copiilor lor de cel puțin 210 ori pe zi. Iar când vine vorba de treburile gospodăreșți, doar rufele pot mânca timpul unei mame. Optzeci și opt la sută din rufele unei familii sunt gestionate de ea, însumând mai mult 5.300 de articole de îmbrăcăminte pe an.
Vizite la medic, întâlniri și activități școlare, voluntariat, mâncare pentru toată familia, toate acestea sunt în grija unei mame, așa că nu e de mirare că nu mai are timp și pentru ea.
Nimeni nu știe când se întâmplă exact, dar aproape fiecare mamă simte că își pierde identitatea la un moment dat în călătoria ei prin maternitate. Deodată, își dă seama că lucrurile stau altfel. Ea este diferită.
Își amintește zilele când obișnuia să-i pese de aspectul ei fizic. Zilele în care a ațipit la amiază, în care a urmărit ce o interesa la televizor și a mâncat când îi era foame.
Și deși încă ea este cea care își controlează viața, acum lucrurile stau altfel. Ea are alte persoane de luat în considerare atunci când ia decizii. Și de multe ori, își așează cu plăcere dorințele și nevoile personale pe ultimul loc, în favoarea a ceea ce au nevoie copiii ei.
Acestea sunt câteva dintre motivele de top pentru care mamele își pierd identitatea.
Maternitatea îți schimbă viața, în bine. A fi mama este un lucru minunat, este o experiența unică.
Dar odată cu aceasta vin o serie de schimbări.
De exemplu, a avea copii poate avea un impact mare asupra personalității și temperamentului tău. Poate obișnuiai să fii un “fluture” să socializezi de dimineață până seara, dar acum cu un copil în casă, nu ești în stare să-ți vezi prietenii la fel de des .
Poate, cerințele din programul copiilor tăi te împiedică să faci lucrurile de care te-ai bucurat cândva. Nu mai mergi la concerte așa cum obișnuiai și nu ai mai citit o carte, care să fie pe sufletul tău, de foarte mult timp.
Deodată, viața ta nu mai este ca înainte.
Maternitatea îți limitează libertatea
Înainte de a veni copilul, probabil că ai avut control asupra vieții tale.
Știai clar ce vei face în fiecare zi și nimic nu îți distragea atenția.
Poate că ți-ai dedicat mai mult timp carierei tale participând la conferințe și ateliere, ți-ai creat contacte cu oameni din industria ta, dar acum, când copiii au venit, mai ai foarte puțin timp pentru asta. Sau poate chiar ai renunțat la cariera ta pentru a rămâne acasă cu copiii.
Oricât de mult îți dorești să faci lucruri pentru tine, realizezi că nu sunt suficiente ore în zi. Copiii sunt prioritatea.
Și chiar dacă ai mai găsi ceva timp, ești prea obosită, nu mai ai energie.
Țin minte că nu de puține ori îmi doream să mai ajung și eu la teatru, la colegii mei, să-i văd, dar când ajungeam acasă, la ora 18:00, după o zi în care am alergat și m-am trezit la 5:45, chiar nu mai găseam energia să mă schimb și să mă duc la spectacol.
Uneori, să fii mamă este foarte obositor, mai ales când copiii tăi sunt bebeluși.
Drept urmare, nu este neobișnuit ca mamele să fie lipsite de somn în cele mai multe zile.
În consecință, încercarea de a funcționa în această stare de oboseală necesită multă putere mentală și uneori ai energie doar pentru ceea ce trebuie făcut.
Așa că ele, mamele uită de vopsitul rădăcinilor sau de manichiură. Tot ce-ți trece prin cap este un pat cu o pernă moale și pufoasă pe care să dormi.
Țin minte acum vreo 7-8 ani, am fost într-o excursie cu mai multe persoane publice. Făcusem planuri să mergem în club după cină să ne distrăm. Ruxandra era mică și se întâmpla foarte rar să plec de lângă ea, mai ales așa, peste noapte.
Când m-am văzut în camera de hotel singură, liniște, un pat dublu cu 4 perne, nu îmi venea să cred. Nu mai striga nimeni “noi ce mâncam azi” nici “mamaaaaa….” era pur și simplu liniște.
M-am băgat în pat, am dat telefonul pe silent și m-am culcat. Am uitat și de club și de cină și de tot. Nu voiam decât să dorm în liniște.
Da, a fi mamă este minunat și va face parte întodeauna din cine ești, însă nu trebuie să te definească complet. Ești mult mai mult decât rolul pe care îl joci în viața copiilor. Este nevoie doar de ceva timp pentru a afla cine este acea nouă persoană.
Până la urmă, maternitatea te schimbă. Te învață să fii mai puțin egocentric, mai altruist și să faci sacrificii pentru binele altora.
Iată câteva idei cu privire la pașii pe care îi poți face pentru a redescoperi cine ești după ce apar copiii.
Ai grijă de ține. Deși acest lucru poate părea un lucru minor, totuși atât de multe femei se neglijează în favoarea a ceea ce cred că are nevoie de familia.
Aceasta poate include orice, de a nu face din somn o prioritate și a nu mânca până la amânarea vizitelor obligatorii la medic și ignorarea nevoilor fizice.
Dar adevărul este că a nu avea grijă de tine nu ajută pe nimeni din familie, mai ales pe copiii tăi. Vrei să oferi copiilor tăi ajutorul tău nelimitat pentru toată viața. Păi atunci, ghici ce? Trebuie să fii sănătoasă și la minte și la trup.
Stabilește-ți obiective simple. Scrieți într-un jurnal cum sunt zilele tale și vezi când poți integra o masă cu un prieten, o dată pe luna, să vezi un film, un concert, un spectacol de teatru, habar nu am , ce simți că îți lipsește în viața ta.
Apoi, fă-ți un plan ca aceste lucruri să se întâmple. Fii însă realistă, pentru că nu vei reuși să realizezi totul din lista ta imediat, mai ales dacă copilul tău e mic.
Alegeți aceeași zi și oră în fiecare săptămână și notează în calendar
E foarte important să-ți faci timp pentru tine, un timp cu tine singură o dată pe săptămâna în care să faci ceva ce îți place.
Respectă acest timp, da-i importantă, așa vei realiza că tu ești importantă nu doar pentru tine, dar și pentru cei care respectă aceast proces al tău de contectare la tine.
Fă ceva ce îți place.
Amintește-ți de lucrurile pe care le făceai înainte de a veni copiii. Poate a fost mersul cu bicicleta, plimbarea, cumpărăturile sau cititul.
Este foarte important să vă reconectați cu hobby-urile și activitățile care vă ajută să definiți cine sunteți. Dacă faceți acest lucru, vă va ajuta să învățați să savurați din nou viața.
Conectați-vă cu soțul și prietenii. Uneori, cel mai bun medicament pentru redescoperirea identității tale este petrecerea timpului cu oamenii care te cunosc cel mai bine.
De prea multe ori, noi mamele ne îndepărtăm de oamenii cu care putem sta cinstit de vorbă.
Încercați să nu permiteți să se întâmple asta. Ai nevoie de acești oameni și ei au nevoie de ține. Fă-ți timp pentru ei. Copiii tăi vor fi bine chiar dacă nu ești cu ei 24 de ore din 24.
O altă regulă de aur este să nu comparați viața voastră nouă cu cea veche. Secretul de a fi mulțumit în fiecare anotimp al vieții este să te opreștidin jocul comparației.
Nu numai că ar trebui să evitați să vă comparați viața cu cei din jurul vostru, ci și să încercați să nu priviți înapoi la trecutul vostru. În schimb, uită-te la situația ta actuală, conștientizează și găsește recunoștință în tot ceea ce ai. Maternitatea te-a schimbat într-o femeie mai puternică, dar care are nevoie de puțină atenție, de dragoste.
Caută ajutor suplimentar. Fie că este vorba de angajarea cuiva pentru curățenia casei sau tatăl să-și asume anumite sarcini sau invită o bunică să stea cu copiii o dată pe săptămână, trebuie să găsiți modalități de a vă ușura munca. Dă-ți o șansă să respiri. Amintiteste-ți , că nu este sănătos să faci totul.
Nu există nici o îndoială că maternitatea te schimbă. Drept urmare, trebuie să redefiniți cine sunteți în ciuda tuturor responsabilităților care vin.
Făcând acest lucru, veți oferi copiilor și soțului dumneavoastră un cadou minunat – o femeie care nu numai că îi place cine este, dar se cunoaște suficient de bine pentru fi conștientă de ceea ce are nevoie din viață.