Uneori, cand ii arat Ruxandrei, fiica mea de 6 ani, materiale noi de lucrat cu ele, chestii pe care as vrea sa le folosesc in cadrul proiectelor MiniArtShow by Ioana Ginghina, ma intreaba „cum functioneaza?“ sau „ce face asta?”.
Aceasta intrebare ma face sa ma gandesc la ceea ce dau oamenii mari copiilor sa se joace.
In ultimul timp jucariile sunt facute ca sa functioneze, sa faca ceva intersant, iar copilul sa ramana pasiv si a nu faca nimic.
Nu spun ca sunt impotriva acestor jucarii „destepte” insa e bine ca nu intotdeauna jucaria sa faca ceva.
Jucariile, ca si televizorul, tableta sau calculatorul, sunt materiale manipulative, deci cu ajutorul acestora putem forma personalitatea copilului.
Alegerile mele pentru jucarii au fost mereu in echilibru.
Daca Ruxandra si-a dorit o papusa care vorbeste, ei bine urmatoare jucarie a fost una “cu final deschis”.
Acest gen de materiale ii pun pe copii sa gandeasca si sa contruiasca pentru ei.
Exemplele sunt : blocuri, forme geometrice, aluate cu care se pot juca, sa faca figurine pe care apoi sa le manance, sau plastelina, sa picteze, sau alte materiale care le permit sa fie creativi, sa contruiasca fara prea multe instructiuni.
In general, atunci cand aleg o poveste, o idee pentru un spectacol sau atelier la MiniArtShow by Ioana Ginghina, caut sa fie povesti din care copiii sa invete ceva.
Cei mici sunt alaturi de protagonisti si ii ajuta in procesul artistic, iar in final urmeaza un atelier de creatie pe aceeasi tema, astfel ca nimeni nu pleaca fara lectia invatata, dar totul prin distractie.
Ce poti invata de aici ca parinte?
Cauta jucarii si gandeste-te la proiecte care le permit copiilor sa fe creativi
Stiu din propria experienta ca asta provoaca muuulta murdarie, insa pentru dezvoltarea personala a copilului este o investitie foarte mare.
Incearca sa te gandesti la ce lucruri ai in casa, care pot fi de folos in a starni creativitatea copilului.
De exemplu cand gatesti macaroane, copilul poate sa le dea forme intersante.
Acestea pot fi pictate si apoi transformate in materiale cu care poti face adevarate tablouri.
ba chiar poti face bratari, coliere si de aici imaginatia nu mai are limite.
Insa aveti grija la copiii sub 3 ani. Nu le dati lucruri foarte mici si sa nu-i lasati nesupravegheati.
Daca folositi aluat de jucarie, puteti gati in paralel, fiecare cu aluatul si ingredientele lui.
Si uneori cele mai bune jocuri si jucarii nu sunt in casa ci afara, oferite de natura.
Eu cred cu tarie ca creativitatea mea a fost incurajata de abilitatea mea de a face prajituri din noroi, decorate cu frunze din copacii nostri din fata blocului.
Cati dintre voi, parintii, nu v-ati jucat cand erati mici cu creta, caramida, nisip, noroi, din care faceam o adevarata masa festiva.
Intr-o lume unde tehnologia face atat de mult, e nevoie si de creativitate si inventivitate.
Asa ca urmatoarea data cand esti in magazinul de jucarii intreaba-te: ce il poate inspira pe copilul meu sa faca?
Sper ca v-am inspirat si v-am dat idei noi cu acest articol si astept pareri de la voi, parinti, caci astfel vom putea crea copii frumosi pentru viitor!
1 Comment
Dupa o anumita varsta, oricat am vrea noi ca parinti sa credem ca suntem in deplina putere cand vine vorba despre algerile copiilor nostri, ei bine nu este chiar asa, pentru ca cei mici sunt si ei pesroane individuale , care au eu si ei gusturi diferite de ale noastre ca si parinti, au preferinte diferite si atunci e normal sa ii lasam pe ei sa isi aleaga jucariile . Este adevarat ca noi ca si parinti putem veni cu o sugestie , cu o anumita jucarie pe care o consideream benefica pentru a le sporii copiilor inteligenta, creativitatea, le putem cumpara un anumit joc etc, dar in final nu le putem baga pe gat cu forta ceva daca nici copiiilor nostri nu le place jucaria respective, jocul respectiv.
Cand sunt mici pana in 4 ani primeaza siguranta jucariilor , insa ar fi ridicol ca unui copil de 8 ani sa ii interzici sa se joace pe o tableta un joc , sau unui copil de 6 ani sa ii interzici sa se joace cu jucariile lui Frozen de ex , ori Angru Birds si sa ii pui in locul lor lego sau puzzle si el sa planga si sa nu vrea sa se joace si tu sa insisti …nu as face asa ceva..as sugera poate un joc, dar nu as devein un tiran si sa incerc sa controlez fiecare mica miscare a copiiilor mei.