Noi, părinții de adolescenți, ne confruntăm zilnic (și ne temem) de realitatea unei așa-zise „epidemii”: fumatul!

Recent, o știre mi-a atras atenția, în care, sincer, am fost bucuroasă să aflu că și țigările electronice vor fi interzise minorilor.

De ce bucuroasă? Pentru că, sincer, nu sunt în favoarea fumatului, a vapării sau a oricărui altceva similar. Eu nu am fumat niciodată și când spun niciodată, este cu adevărat niciodată.

Dar, ce facem dacă ne prindem copilul fumând? Cum îl convingem să se oprească? Ce trebuie să facem? Cum ne descurcăm?

În primul rând, trebuie să ne analizăm propriile emoții în calitate de părinți și să facem un plan pentru a aborda problema.

În al doilea rând, trebuie să înțelegem de ce copilul fumează. Motivul nu este neapărat pentru că se răzvrătește și nici pentru că suntem părinți iresponsabili.

În al treilea rând, trebuie să ne pregătim cu răbdare și calm pentru o investiție de timp pe termen lung în discuții calme și profunde.

Adevărul este că fenomenul vapării este destul de nou atât pentru noi, cât și pentru copii.

Așadar, să defalcăm acești pași pe rând. Ce trebuie să facem mai întâi dacă ne surprindem adolescentul fumând?

Să ne reglăm propriile emoții. Vom simți o avalanșă de emoții: dezamăgire, frustrare, frică, furie, trădare, vinovăție, regret, rușine – pe scurt, nu ne vom simți grozav.

nd se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să ne acordăm câteva minute pentru a procesa aceste sentimente. Dacă ne confruntăm cu copilul atunci când suntem copleșiți de emoții, conversația nu va merge bine. Prin urmare, trebuie să facem o pauză. Să respirăm adânc, să plângem, să facem o plimbare, să sunăm un prieten – orice avem nevoie pentru a ne calma și a ne stabiliza propriile sentimente.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignorăm sentimentele. Înseamnă să ne procesăm, să le simțim, să le lăsăm să iasă – înainte de a vorbi cu copilul nostru.

A vorbi cu calm este singura cale către o rezolvare.

Conversațiile reușite cu tinerii despre fumat (și despre consumul de substanțe în general) au loc atunci când copilul vede că este în siguranță. Dacă punem întrebări de genul „ajută-ne să înțelegem de ce faci asta astfel încât să putem fi alături de tine”, avem mai multe șanse să obținem un răspuns pozitiv. Însă chiar și cu această atitudine, putem avea reacții destul de reactive din partea adolescentului.

Dacă, totuși, intrăm în conversație nervoși, furioși, exprimându-ne dezamăgirea, un răspuns defensiv din partea copilului este aproape garantat. Putem confrunta copilul fără să intrăm într-un conflict, iar acesta este scopul. Chiar dacă copilul este supărat, furios sau defensiv, dacă ne păstrăm calmul și cu inima deschisă, în cele din urmă vom reuși să îl ghidăm spre conversația productivă pe care trebuie să o avem.

Prin urmare, merită să ne facem timp să ne ocupăm mai întâi de propriile emoții, pentru că astfel vom fi mai bine pregătiți să gestionăm și sentimentele lor.

Să aflăm de ce adolescentul fumează, printr-un dialog deschis. Acesta este, probabil, primul gând care ne va trece prin minte și, în mod convenabil, întrebarea care stă la baza soluției problemei.

Adolescenții vapează dintr-o varietate de motive, dar fiecare dintre ele răspunde unei nevoi perfect sănătoase, fie pentru a ușura disconfortul, fie pentru a crea un sentiment pozitiv. Poate că vaparea îi ajută să se simtă mai puțin stresați în legătură cu școala, o dinamică socială dificilă sau anxietatea legată de probleme care nu depind de ei (violență în școli, război, tulburări politice, probleme legate de pandemii).

Poate că vaparea îi ajută să simtă un sentiment de apartenență la un grup de prieteni. S-ar putea să vapeze pentru că le place gustul sau felul în care îi face să se simtă. În unele cazuri, ei vapează pentru că au vrut să încerce de câteva ori, dar au devenit dependenți și acum nu se mai pot opri (chiar dacă ar vrea!).

În fiecare caz, descoperirea problemei care stă la baza comportamentului este mult mai importantă decât comportamentul în sine. Odată ce înțelegem „de ce”, putem rezolva problemele împreună cu copilul nostru pentru a-i satisface nevoile într-un mod sănătos. Indiferent de motiv, există întotdeauna o alternativă mai sănătoasă și, în cele din urmă, scopul este de a face acea alternativă mai atractivă decât vaparea.

Cum să vorbim despre vapare cu adolescentul nostru?

Cei mai mulți copii nu înțeleg pericolele pe care le implică vaparea și faptul că își fac rău singuri făcând acest lucru. Așadar, primul pas este să îi ajutăm cu blândețe să se educe cu privire la ceea ce nu înțeleg. Gândiți-vă la modul în care le-ați putea explica purtarea centurii de siguranță, ora de stingere sau alegerea unui șofer care nu bea alcool atunci când ies la petreceri.

De cele mai multe ori, aceste conversații pornesc de la o idee de bază: „Îmi pasă de tine, îmi fac griji pentru siguranța ta și aș vrea să te ajut să poți să te distrezi în mod independent, făcând în același timp alegeri sănătoase”. Această conversație nu este diferită. Vrem să începem cu:

  • Validare: „Observ că este ceva ce îți place. Înțeleg de ce. Vaparea este inventată pentru a te face să te simți bine.”

  • Îngrijorare: „Și, suntem îngrijorați pentru tine. Există câteva informații despre vapare pe care am vrea să le împărtășim cu tine. Vaparea poate dăuna corpului tău în moduri pe care nu le poți simți acum și am vrea să înțelegi, astfel încât să poți face alegeri sănătoase pentru tine. Ai putea să ne asculți?”

  • Informații: „Am aflat de curând că există substanțe chimice în vapori care îți pot afecta plămânii, creierul și care, în timp, pot provoca daune permanente organismului tău. Este mai mult decât aromatizarea și vaporii de apă, există o reacție chimică care are loc atunci când lichidul de vapare este supraîncălzit. Vrem să ne asigurăm că înțelegi ce introduci în corpul tău, deoarece daunele pe care le poți face pot fi ireversibile. Ne pasă de tine și vrem să ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie pe care o vei regreta.”

  • Sprijin: „Ne dorim să știi că poți vorbi cu noi despre asta și că suntem de partea ta. Nu îți judecăm alegerile. Te iubim și suntem aici pentru a te ajuta.”

  • Ascultare: „Este în regulă să ne spui cum te simți. Suntem bucuroși să te ascultăm.”

  • Îndrumare: „Credem că putem găsi și alte opțiuni pentru tine, care te-ar putea ajuta să te simți bine făcând alegeri diferite. Renunțarea la vapare necesită mult curaj și suntem mândri de tine că te-ai gândit la asta. Hai să discutăm despre cum putem găsi alternative la vapare care să te facă să te simți bine.”

Atitudinea părinților contează.

Este benefic să exprimăm preferințele și așteptările pe care le avem în ceea ce privește comportamentul lor.

Dar mai întâi trebuie să stabilim încrederea și reciprocitatea în ascultare, și să nu ne lansăm pur și simplu într-o prelegere unilaterală. Adolescenții ne vor asculta doar dacă se simt în siguranță și înțeleși în conversație.

Nu uitați că s-ar putea să se simtă jenați că sunt prinși sau speriați de consecințele alegerilor lor. Sau poate că sunt supărați că li se cere să renunțe la ceva ce le place – ceva care îi face să se simtă bine. Trebuie să facem loc pentru sentimentele lor și să le spunem că este în regulă – tot ceea ce simt face parte din proces. Subliniem autonomia și alegerea în ceea ce privește consecințele. Adolescenții vor să simtă un sentiment de control asupra propriului corp; este important să respectăm acest lucru. Și, le putem reaminti că, în timp ce ei pot alege consecințele pe care le experimentează, nu vrem să-i vedem suferind. Le reamintim că, mai presus de orice, îi iubim și că acesta este factorul motivator din spatele conversației.

Nu toate aceste conversații vor merge bine. Cel puțin nu prima dată. Este posibil ca aceasta să fie o conversație pe care va trebui să o reluăm din când în când înainte de a avea un impact. Dacă la început nu reușim… să nu renunțăm!

Cum îi convingem pe adolescenți să nu mai fumeze? Dacă adolescenții folosesc vaparea pentru a satisface o nevoie subiacentă, este extrem de important să îi ajutăm să găsească alte modalități mai sănătoase de satisfacere a acestor nevoi și apoi să facem tot posibilul pentru a ne asigura că au experiențe pozitive în acest sens. Nu uitați – avem tendința de a repeta comportamentele care ni se par cele mai satisfăcătoare! Să ne concentrăm asupra întăririi pozitive poate părea contra-intuitiv; de obicei, învățăm să pedepsim comportamentele pe care nu dorim să le vedem la copiii noștri. Limitele și consecințele sunt importante, dar în acest caz sunt necesare, dar nu suficiente. Feedback-ul pozitiv din partea comportamentelor este ceea ce i-a făcut să se întoarcă la vapare – putem folosi același proces de feedback pentru a-i ajuta să renunțe la vapare.

Dacă adolescentul nostru fumează pentru a se integra social în rândul colegilor, trebuie să creăm oportunități pentru experiențe sociale diferite cu copii diferiți. Încercăm să evităm să spunem doar „nu ieși cu prietenii tăi”; chiar dacă trebuie să existe noi limite sau reguli în jurul anumitor persoane, spunându-i unui adolescent să părăsească grupul de prieteni poate fi devastator, mai ales dacă nu are noi alternative. Încercăm să îi înscriem la un curs sau la o activitate în care ar putea cunoaște copii noi pe care i-ar putea plăcea, într-o cultură socială potențial mai sănătoasă. Există și alte modalități de a-și satisface nevoile sociale decât grupul lor actual de prieteni.

Dacă adolescentul nostru fumează pentru a satisface o nevoie emoțională (de exemplu, pentru a scăpa de stres, pentru a face față anxietății, depresiei), ar putea fi util să găsim un terapeut pentru a discuta unele dintre aceste sentimente. Poate că adolescentul nostru vapează din cauza stimei de sine scăzute. Dacă este așa, îl putem ajuta să ia măsuri pentru a-și crește încrederea în sine: să-l înscriem la un curs nou, să-l învățăm o nouă abilitate, să-l ajutăm să-și descopere talentele și darurile. Oferirea de șanse regulate de a se simți mândri de ei înșiși îi va ajuta să descopere că nevoia de a fuma pentru a evita rușinea sau alte sentimente negative nu va fi la fel de puternică.

Stimulentele pot funcționa bine și pentru a reduce comportamentul de vapare – întărirea pozitivă este o metodă dovedită și adevărată de schimbare a comportamentului. Cu toate acestea, este o linie fină între a întări și a mitui, așa că trebuie să ne asigurăm că recompensele nu sunt punctul central – copilul trebuie să le vadă ca pe un beneficiu, nu ca pe un scop. Nu este vorba de constrângere, ci de încurajare.

Amintiți-vă că nicotina creează dependență. Toate acestea fiind spuse, merită menționat faptul că, în ciuda celor mai bune eforturi ale noastre, adolescentul ar putea avea o perioadă foarte dificilă pentru a renunța la vapare, deoarece nicotina este,de fapt, incredibil de greu de renunțat. Aproximativ 90% dintre persoanele care încearcă să se lase de fumat nu reușesc, deoarece dependența biologică este foarte puternică. Având un sprijin neclintit din partea noastră este foarte important pentru succesul lor; dar, de asemenea, dacă nu funcționează, s-ar putea să nu fie vina noastră sau a adolescentului.

Cel mai important lucru pe care îl putem face când vedem că adolescentul nostru vapează este să nu intrăm în panică. Deschidem ușa pentru o conversație continuă. Dacă ne stabilim așteptările pentru o discuție de o singură dată, vom fi foarte dezamăgiți. Dacă adolescentul nostru vapează, o face pentru a satisface o nevoie emoțională – facem tot ce putem pentru a ne da seama care este acea nevoie emoțională și îl ajutăm să găsească alte modalități de a o satisface. Fiind aliații lor, sistemul lor de sprijin, mentorul lor. Există momente în care părintele trebuie să educe și să fie ferm. Acesta nu ar trebui să fie unul dintre acele momente. Ne gândim la „părinte” ca la un „ghid”. Rușinea, dezgustul, furia, pedeapsa – aceste strategii nu vor ajuta situația de aici, nici pentru noi, nici pentru copilul nostru.

Avem opțiuni pentru a-i ajuta să își ajusteze comportamentele, oferindu-le autonomie pentru alegerile lor și creând noi sisteme de recompense pozitive care să îi facă să se simtă împuterniciți și motivați să renunțe la vapare, în ciuda oricărei presiuni din partea colegilor.

Nu e ușor, asta e clar dar ne descurcăm și cu asta!

Write A Comment