Încă câteva zile și Ruxandra împlinește 13 ani. E adolescentă în toată regula.
Țin minte când în 2016 am plecat în Polonia cu 5 adolescenți și Ruxandra, pentru o lună de zile.
Mi se părea că sunt așa mari față de Ruxi care avea atunci 7 ani.
Acum tot mică mi se pare. Cred că întotdeauna va rămâne fetița mea.
Dar postarea nu este neapărat despre Ruxandra ci despre adolescenți în general.
Tocmai am încheiat doua săptămâni de curs intensiv de actorie la școala mea de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină. Două săptămâni, patru ore pe zi de comunicat și lucrat cu adolescenți.
De cele mai multe ori când vorbim despre adolescenți ne gândim la probleme în comunicare și toți părinții își doresc să aibă un ghid despre cum pot vorbi mai eficient cu adolescenta sau adolescentul lor.
Însă cred ca provocarea ar fi să-i învățăm chiar pe ei să comunice mai bine.
Este mult mai important să-i “antrenăm” pe adolescenții noștri să-și împărtășească părerile respectuos în loc să-și dea ochii peste cap și să trântească ușile. 🙂
O să vă scriu câteva abilități de comunicare pentru adolescenți. Abilități de comunicare esențiale care dacă sunt folosite, pot muta munții din loc și pot calma furtunile.
Asigurarea faptului că adolescenții noștri pot comunica bine este un instrument pe care îl vor folosi o viață întreagă. Dar dacă nu reușim să ne instruim adolescenții să comunice bine și să-și păstreze emoțiile sub control, îi lăsăm deschiși conflictelor.
Adolescenții trebuie să învețe să vorbească respectuos dacă vor să fie ascultați.
Rareori funcționează să spui tot ce îți trece prin minte. Chiar dacă dreptatea este de partea noastră, majoritatea oamenilor vor înceta să asculte și vor reacționa la fel de violent, într-o auto-apărare justă, dacă tonul nu este adecvat.
Adolescenții trebuie învățați să-și folosească cuvintele cu înțelepciune.
Îmi amintesc când aveam eu 12-14 ani și am realizat că adulții din viața mea nu aveau întotdeauna dreptate, îi corectam adesea sau făceam un adevărat spectacol prin care voiam să le arăt defectele.
Of,nu prea știam când să-mi cer scuze. Voiam doar să arăt că am dreptate.
Poate chiar aveam, însă tonul face muzica, iar tonul meu era îngrozitor, lipsit total de respect.
Nu trebuie încurajat acest ton. Modul în care comunica adolescenții le va servi și în viața de adult, care acum chiar nu mai este foarte departe.
Învață-i să răspundă prompt și să-și respecte cuvântul
Discutați cu adolescentul despre importanța răspunderii, atunci când ți-ai dat cuvântul, când ai promis ceva.
Trăim în lumea tehnologiei și mai ales ei, adolescenții sunt greu de desprins de telefon.
Totuși, nu știu dacă ați observat, de vorbit nu vorbesc. Ei scriu și nici asta nu o fac foarte prompt.
Dacă ai promis că vei anunța pe cineva sau îi vei da un răspuns, atunci fă-o. Dacă un prieten vă cere să răspundeți la invitația un eveniment, încercați tot posibilul să faceți acest lucru cât mai repede.
La fel, atunci când nu-și doresc să participe la un eveniment sau la o activitate, trebuie să anunțe.
Am observat cum mulți adolescenți fug de responsabilitatea de a comunica atunci când nu își doresc să fie într-un loc.
Asta se mai întâmplă și nouă adulților, nu răspundem invitaților primite ori pentru ca suntem prea dezorganizați sau nu vrem să dezamăgim.
Ajutați-l și întrumați adolescentul din viața voastră pentru a răspunde rapid la solicitări dacă îi vedeți că tind să uite sau să piardă informațiile.
Ajută-ți adolescentul să învețe că este mai bine să-i spui omului în față ce ai de gând, decât să-l lași să-și dea singur seama. E mult mai dezamăgitor așa.
Antrenează-ți adolescenta sau adolescentul să fie în amabil în comunicare
Unul dintre cele mai bune cadouri pe care le puteți oferi copilului dumneavoastră este să-l ajutați să învețe cum să fie amabil.
Cu toții avem un stil de comunicare. Deci, mai întâi trebuie să învățăm cum arată o conversație bună.
Dacă adolescentul tău este mai sincer, se poate să fie ceva mai agresiv când își exprimă ideile. Poate agresiv nu e cuvântul potrivit, însă de multe ori când ne exprimăm părerile cu prea multă pasiune, interlocutorul ne poate vedea agresivi.
Eu, în liceu eram așa când știam că am dreptate. Mi se punea rău pata și voiam cu tot sufletul să-i arăt interlocutorului meu cum văd eu lucrurile.
Nu ieșea nimic bun din asta, credeți-mă.
Când comunici cu adolescentul tău folosește pronumele “eu”
Când începem o conversație și folosim cuvântul „eu”, e mai specifică și mai puțin amenințătoare pentru cel care ne ascultă. Dacă îi spun Ruxandrei, de exemplu „m-am simțit oribil când am venit acasă și am găsit toate gunoaiele și vasele murdare pe care tu și prietenii tăi le-ați lăsat în sufragerie”, mă concentrez asupra modului în care EU am fost afectată de acțiunile lor.
Ruxandra s-ar putea să fie mult mai atentă la ceea ce spun.
În schimb dacă as alege varianta pe care o foloseau mai mult ai mei când eram adolescentă :
„Tie și prietenilor tăi vă e lene și NICIODATĂ nu strângeți după voi”, s-ar putea să se nască un conflict.
Este mai important să ne le arătăm ce ne deranjează și ce simțim noi când ei greșesc, decât să ne grăbim să-i jignim.
Un astfel de limbaj nu face decât să adâncească conflictul.
Învățați adolescenții cum să vorbească la telefon
Doamne cât de important este acest lucru. Din păcate arta de a vorbi la telefon și fața-n față devine o artă pierdută. Asigură-te că adolescentul tău știe să vorbească la telefon.
Poate părea o prostie, dar sunt șocată să văd ca deși stau numai cu telefoanele în mână, copiii aceștia nu își vorbesc la telefon. Evită și preferă să scrie.
Ați observat și voi asta?
Dragi părinți vă sfătuiesc să-i puneți de la 11-12 ani pe copii să-și facă singuri programările la medic, la meditații, la orice întâlnire la care trebuie să participe.
Este un exercițiu excelent în ai învăța de mici să vorbească politicos, să aibă curaj și dacă se încurcă nu este un capăt de țară, însă acest antrenament face minuni.
Învățați adolescenții să se concentreze pe problemele din conflict și nu pe conflict în sine
Într-un conflict atenția trebuie să fie asupra problemei și nu asupra atacului reciproc. Dezacordurile pot deveni foarte personale, foarte rapid! Dar dacă ne concentrăm asupra problemei de la care a început conflictul, atunci este mai puțin probabil să luăm personal tonul ridicat al persoanei și să rezolvăm problema mai repede.
Arătați-le adolescenților cum este posibil să nu fiți de acord cu cineva, menținând în continuare relația și o comunicare adecvată.
Cu aceste abilități de comunicare, adolescenții din viața noastră vor fi gata să aibă relații mai sănătoase cu familia. De asemenea, vor fi antrenați pentru a rezolva conflictele și pentru a căuta soluții, indiferent dacă sunt la școală cu profesorii sau cu prietenii.
Care abilitate de comunicare ți se pare mai grea și nu crezi că e ușor să o folosești în comunicarea cu copilul tău?
1 Comment
Multumim. Articolul este util atat pentru parinti cat si pentru adolescenti