Cum să fii alături de copilul tău în această perioadă plină de provocări?
Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să navigheze prin această etapă cu cât mai puține cicatrici emoționale și fizice posibile…
Nu pot să nu recunosc că anii de gimnaziu ai fiicei mele au fost printre cei mai dificili pentru mine ca mamă .
Nu doar că trecerea de la școala primară la gimnaziu este un salt considerabil, dar este și o perioadă în viața copiilor noștri când încearcă cu tot dinadinsul să-și lase „micimea” în urmă pentru a face loc adolescentului „aproape” matur.
Ei se luptă să-și descopere identitatea, să se poziționeze în ierarhia popularității, și se străduiesc să se integreze, chiar dacă asta înseamnă să facă, să poarte sau să spună lucruri care nu le plac: toate acestea în timp ce încearcă să pară relaxați.
Și, am menționat oare că se confruntă și cu schimbări hormonale imprevizibile și cu o dorință arzătoare de a se elibera din strânsoarea noastră parentală?
Adică, dacă suntem complet sinceri aici, preadolescenții și adolescenții la această vârstă (inclusiv fiica mea când avea 13 ani – îmi pare rău, draga mea!), pot fi destul de iritanți și nepoliticoși uneori.
Nu e de mirare că anii de gimnaziu sunt total neplăcuți… în principal pentru copiii noștri, dar și pentru noi, părinții!
Dar hai să o luăm pe bucăți și să analizăm puțin.
Motivele REALE pentru care anii de gimnaziu sunt atât de provocatori:
Schimbări Fizice
Cu doar câțiva ani în urmă, fiica ta purta pantofi de mărimea 30. Acum poartă pantofi de mărimea 37 și trebuie să te întorci să vezi cine vorbește pentru că vocea ei de fetiță a fost înlocuită de una de tânără domnișoară. Iar acea fetiță cu codițe și rochie cu buline a dispărut, lăsând loc unei adolescente.
Schimbările fizice prin care trec copiii tăi sunt de fapt destul de grele pentru ei. Aceștia pot simți disconfort (dureri de creștere), o grămadă de conștientizare de sine și o doză mare de stângăcie.
Și cu siguranță nu ajută faptul că copiii se maturizează la vârste și ritmuri foarte diferite. Unii elevi de gimnaziu arată ca și cum ar fi la liceu, în timp ce alții arată ca niște copii de 10 ani.
Ca parinte trebuie să vorbești despre imaginea noastră corporală, schimbările ei și cum trebuie sa te simți confortabil în pielea ta.
Turbulențe Emoționale
Pregătește-te… copiii la această vârstă vor experimenta schimbări de dispoziție imprevizibile (este momentul în care părinții devin foarte buni la a merge pe coji de ouă!) și sensibilitate crescută, ei simțind lucrurile într-un mod mult mai intens.
Încearcă de asemenea, să-și dea seama cine sunt, în ce cred și unde se încadrează printre prietenii lor. De fapt, s-ar putea să simți că nu-ți cunoști preadolescentul sau adolescentul de la o zi la alta, în timp ce aceștia încearcă diferite lucruri, inclusiv modul în care se îmbracă, vorbesc, activitățile lor, prietenii, etc.
Cel mai bun sfat al meu? Pregătește-te pentru o călătorie plină de suișuri și coborâșuri!
Mari Presiuni Sociale (și Conflicte)
Bârfe, grupuri, presiunea de a te conforma, a te integra, bullying, cyberbullying, dramă, conflicte între prieteni, ierarhii sociale – toate acestea sunt amplificate în gimnaziu. Toate aceste lupte intense își pot pune amprenta asupra stimei de sine a copilului tău și a stării sale de bine mintale.
Este, de asemenea, important de menționat că anii de gimnaziu sunt atunci când importanța notelor, media generală, pregătirea pentru liceu devin cu adevărat importante.
Cum poți ajuta preadolescentul sau adolescentul să treacă prin acești ani grei?
Da, gimnaziul este cu adevărat dificil. Iată cum să ajuți adolescentul să navigheze prin acești ani grei cu cât mai puține răni și lovituri posibile.
Discută Despre Prietenie – Devreme și Des
Știați că doar 1%din prieteniile din clasa a șaptea sunt încă intacte în clasa a 12-a?
Fiecare dintre copii va fi respins la un moment dat, și nu este pentru că este ceva în neregulă cu copilul. Este doar o perioadă când prieteniile vin și pleacă.
Rămâi aproape de adolescentul tău și navighează împreună prin turbulențele gimnaziului.
Lasă-i să vorbească, să se descarce și să se plângă dacă este nevoie, dar rămâi calm și ajută-i să vadă lucrurile în perspectivă. Nu toate prieteniile sunt menite să dureze – chiar și acele prietenii din copilărie care credeau că vor dura pentru totdeauna. Ajută-i să se concentreze pe formarea de noi prietenii cu copiii care împărtășesc aceleași interese.
Ajută-i să Își Construiască Încrederea
Poate fi intimidant pentru un elev de gimnaziu să încerce un sport nou, să se apropie de copiii pe care nu îi cunoaște sau să se alăture unui club fără un prieten pe care îl cunoaște bine.
Spune-i copilului tău că a avea curajul de a încerca lucruri noi nu este despre a fi fără frică; este vorba despre a merge înainte cu toată puterea, indiferent cât de speriat este.
Reamintește-i copilului tău că aproape fiecare elev de gimnaziu se simte speriat și stângaci și că acest lucru face parte din procesul de învățare și creștere. Dacă știu că nu există așteptări de la ei s-ar putea să fie mai predispuși să râdă de stângăciile lor ocazionale fără să le ia în serios.
Echipați-i cu “Uneltele” Potrivite
Ajută-i să aibă curajul de a răspunde copiilor care continuă să îi intimideze.
Ajută-i să treacă prin dramă atunci când unul dintre prietenii lor apropiați începe brusc să nu ii mai invite la petreceri.
Ajută-i să prindă curaj și să găsească ce să spună unui profesor care le-a dat o notă nedreaptă, cu respectul și tonul adecvat.
Acești ani sunt ani importanți de dezvoltare personală.Nu lăsa copilul să se descurce singur. Mergi alături de el și înzestrează-l cu fiecare “unealtă” pe care o ai în cutia ta de instrumente pentru a-i da curaj și încredere. Fie că joci un rol cu el, gândiți împreună cum să gestioneze o situație sau ești doar acolo pentru a asculta, adolescentul tău are nevoie de tine mai mult decât crezi.
Ține minte, s-ar putea să fie tentant să te implici sau să încerci să-ți salvezi copilul, dar implicarea părinților poate înrăutăți lucrurile.
Concentrează-te pe Efortul Lor
Poate că au picat un test, au fost eliminați dintr-o echipă sau au fost respinși când au încercat să se împrietenească cu cineva nou. Subliniază importanța efortului mai degrabă decât a rezultatului. Asigură-te că știu că învățarea și creșterea vin din a te expune, a da tot ce ai mai bun și a eșua. Unele dintre cele mai mari lecții de viață provin din eșecurile noastre, nu din „victorii”.
Încurajează-ți adolescentul să se concentreze pe procesul de a deveni mai motivat și disciplinat – chiar dacă nu își atinge obiectivele. De exemplu, ai putea spune ceva de genul, „Deși nu ai intrat în echipă, sper că ești mândru de tine pentru că ai făcut tot ce ai putut. Ai arătat multă determinare și tărie.”
Transformă Casa Ta într-un Refugiu Sigur
Când preadolescentul sau adolescentul tău intră pe ușă după școală, s-ar putea să întâlnești un copil morocănos care este obosit și plictisit de a fi „pe scenă” toată ziua.
Lucruri precum a avea o viață de familie armonioasă, iubitoare și de susținere și libertatea de a se retrage în camera lor pentru a se destinde, s-ar putea să fie exact ceea ce are nevoie adolescentul tău pentru a se regenera.
Asigură-te că Știu că Pot Veni la Tine Orice Ar Fi
Ca mamă, am învățat că, dacă există vreodată un moment în care copiii noștri vor greși, este în anii lor de gimnaziu. Presiunea de a se integra este o forță puternică și mizele (inclusiv așteptările legate de temele pentru acasă și notele) sunt mult mai mari. Sunt șanse ca copilul tău să dea greș.
Doar să le spui că ești acolo, că pot veni la tine oricând, că vei încerca să nu reacționezi exagerat și că veți lucra împreună pentru a rezolva orice se întâmplă în viața lor.
Anii de gimnaziu pot fi cu siguranță dificili, dar sunt, de asemenea, un moment de creștere, auto-descoperire și dezvoltare a abilităților de viață.
Oferind suport, comunicare deschisă și o casă plină de dragoste poate ajuta elevul de gimnaziu să navigheze prin zilele dificile și să dezvolte reziliență pentru viitor.