Dacă ești părinte de adolescent, ți-ai dat deja seama că ai fost lăsat deoparte de adolescentul tău pentru gașca lui de prieteni.

Atunci când au nevoie de sfaturi, când vor să se distreze sau pur și simplu se plictisesc apelează acum în primul rând la anturajul lor și apoi la tine.
Vocea prietenilor este acum vocea principală din capul lor.

Asta nu este neaparat rău, dacă copiii noștri au alături prieteni minunați care au o influență puternică și pozitivă asupra lor.
Dar știm cu toții că nu este întotdeauna așa.
Prietenii copiilor noștri dețin puterea de a-i ridica sau de a-i trage în jos, de a-i ajuta să rămână pe drumul cel bun sau să-i deraieze, să-și crească stima de sine sau să-i frângă în bucăți – de aceea prietenii adolescenților noștri ar trebui aleși cu grijă.

Iată câteva motive pentru care adolescentul tău ar trebui să-și aleagă prietenii cu înțelepciune.

1. Prietenii adolescentului tău îi pot afecta foarte mult starea de spirit

Potrivit psihologilor emoțiile sunt contagioase pentru că oamenii au neuroni în creier care oglindesc ceea ce experimentează cei din jur. Deci, atunci când cineva este în general fericit și optimist, este mai probabil să te simți fericit în prezența lui. În schimb, atunci când cineva trăiește într-o posibilă depresie îți poate da și ție o stare proastă.

Asta nu înseamnă că adolescenții noștri ar trebui să aibă doar prieteni optimiști, nimeni nu este fericit tot timpul. Dar este important pentru ei să recunoască faptul că atunci când stau lângă o persoană pesimistă în permanență, le poate afecta starea de spirit.

În anii vulnerabili ai adolescenței, în care își doresc foarte mult să fie plăcuți de prieteni, copiii noștri se privesc adesea prin ochii prietenilor. Dacă prietenii lor îi văd într-o lumină pozitivă sau negativă, copiii noștri vor lua în serios acest lucru, ceea ce le poate afecta stima de sine.

2. Prietenii pot influența alegerile adolescentului tău – Bune sau Rele

Știm deja că devenim ca oamenii cu care ne petrecem cel mai mult timpul. Acest lucru este valabil cu siguranță și în anii adolescenței, mai ales că sunt predispuși la presiunea colegilor și dorința lor de a se “potrivi” este la cote maxime.

De la brandurile de haine pe care le poartă și modul în care își petrec timpul liber, până la muzica pe care o ascultă și atitudinea lor față de școală și notele lor – vă place sau nu, prietenii adolescenților noștri dețin puterea de a influența placerile, comportamentul copiilor noștri, și unele decizii.

Potrivit unui studiu, influența colegilor poate fi atât negativă, cât și pozitivă. Avem tendința de a crede că influența prietenilor îi determină pe adolescenți să se implice în comportamente nesănătoase sau nesigure, dar de fapt îi poate motiva să studieze mai mult la școală, să facă voluntariat sau chiar să practice un sport.

Același studiu a constatat că părinții continuă să fie o forță foarte semnificativă și influentă în viața copiilor lor. Cu alte cuvinte, părinți, rămâneți conectați cu adolescentul și continuați să comunicați… ei ascultă.

3. Prietenii pot influența pe ce cheltuiește adolescentul tău banii

Biletele scumpe la concert, încălțările sport de marcă sau cele mai tari produse de make-up, prietenii îi pot face pe copiii noștri să se simtă presați să cumpere ceea ce e “la moda”.

Creierul, încă în dezvoltare, al adolescenților îi face mai predispuși să își asume riscuri (și să aibă mai puțin autocontrol). Dar atunci când construiesc prietenii cu copii care au voință puternică sau care au dezvoltat obiceiuri sănătoase, șansele de a aluneca într-o zonă mai întunecată sunt mai mici.

4. Prea mulți „prieteni” de pe rețelele de socializare pot crește nivelul de stres al adolescentului tău

Nu este un secret pentru nimeni că mulți adolescenți pun foarte mult accent pe numărul de urmăritori pe care îi au pe rețelele de socializare.
Dar ceea ce s-ar putea să nu realizeze este că toate acele conexiuni le provoacă un stres suplimentar.

Potrivit experților, cu cât are mai mulți urmăritori, un adolescent, cu atât se va simți mai presat să-și mențină popularitatea online.
Deasemenea se pot simți mai mult sau mai puțin importanți atunci când se compară cu alții și pot fi copleșiți de timpul necesar pentru a ține pasul cu postările și comentariile.

5. Prieteniile puternice pregătesc adolescentul pentru succes

Un studiu realizat de Hugh Kelly, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia, a constatat că prieteniile puternice îi pregătesc pe adolescenți să aibă succes mai târziu în viață. Legăturile strânse cu prietenii care sunt bine intenționați, susținători, care le oferă sprijin emoțional în timpul suișurilor și coborâșurilor adolescenției, pot să-i ajute să dezvolte abilități sociale importante și, mai ales, să le ofere un puternic sentiment de apartenență.

Prieteniile puternice cu prieteni de calitate îi pot ajuta pe copiii nostri să stea departe de diverse probleme comportamentale

Iată cum să-ți ajuți adolescentul să-și aleagă prietenii cu înțelepciune

1. Arată-i ce ce înseamnă prietenia adevărată

Deși nu este niciodată o idee bună să interziceți o prietenie sau să încercați să creați una pentru copiii voștri, puteți vorbi despre ce înseamnă cu adevărat prietenia și menționați câteva observații (blânde) concrete despre prietenii lor și despre modul în care aceștia îi tratează.
De asemenea, împărtășește câteva experiențe proprii, atât bune, cât și rele, despre modul în care prietenii te-au influențat când erai adolescent.

2. Faceți cunoștință cu prietenii lor

Prietenii adolescentului tău sunt ca o familie pentru ei, așa că ai grijă să-i cunoști. Încurajează-i să vină la tine acasă, oferă-te să le fi șofer când vor să facă excursii.
Nu numai că îi vei transmite adolescentului tău mesajul că îți pasă de el și de prietenii lui, dar vei avea și o vedere de ansamblu a anturajului lui.

3. Ajutați-i să învețe despre limitele prieteniei

Vorbește despre cum arată valorile și limitele sănătoase într-o prietenie și încurajează-ți adolescentul să-și caute prieteni care le împărtășesc valorile moralele și care le respectă limitele. Asigurați-vă că știu că discutiile in contradictoriu pot fi o parte normală a prieteniilor și sunt o modalitate prin care ei învăța cum să facă față unui conflict într-un mod sănătos.

4. Arată-le cum arată prietenia
Fii tu un prieten bun pentru prietenii tăi adulți. Fii un model astfel încât adolescentul tău să te poată vedea demonstrând calități, inclusiv onestitate, încredere și empatie.
Fie că îți faci prieteni noi sau prietenii pe care îi ai încă din copilărie, adolescentul tău are de câștigat mult văzând cum promovezi prietenii sănătoase.

Sper că te ajută articolul și dacă crezi că le folosește și altora dă-l mai departe.

Write A Comment