Relațiile sănătoase cu adolescenții încep de acasă atunci când părinții au conversații deschise, sincere și cu respect. Discută cu adolescentul tau despre cum arată o relație, care sunt granițele care trebuie respectate de ambii parteneri în mod egal și în care ambii participanți își păstrează libertatea personală

A-ți ajuta adolescentul să dezvolte și să mențină relații sănătoase cu prietenii de aceeași vârstă poate fi o provocare, mai ales când ei încep să se retragă și nu mai vorbesc cu părinții atât de deschis ca altă dată.
Pare a fi greu să discutăm despre probleme atât de importante, despre relațiile adolescenților, prieteniile toxice, orientarea sexuală și identitatea de gen sau consimțământul, dar aceste discuții nu trebuie evitate.
Să nu uităm că dacă nu fac părinții aceste conversații, atunci copiii își vor lua răspunsurile de pe internet și din rețelele de socializare.

Nu e neapărat rău, dar trebuie ca și noi părinții să avem un control asupra informațiilor pe care copiii noștri le dețin.

Chiar vor adolescenții să vorbească despre sex?
Răspunsul este un mare DA.

De la glumele cu olita în copilărie până la discuțiile despre perioadele menstruale, discuția despre părțile mai intime ale corpului nostru este fără îndoială, puțin incomodă pentru părinți.

Adolescenții, mai ales cei de liceu, au nevoie de informații bazate pe fapte despre sex și corpul lor dincolo de internet.
Statistic vorbind, aproximativ 65% dintre adolescenți au avut relații sexuale înainte de vârsta de optsprezece ani. Cu toate acestea, marea majoritatea tinerilor sunt forțați să-și caute educația sexuală de pe internet – ca urmare a părinților (și școlilor) care ne lasă cu mult mai multe întrebări decât răspunsuri.

Nu este vorba despre a cui este vina, ci despre a face o schimbare în ceea ce privește educarea adolescenților despre sex.

De la profesor la student, de la părinte la adolescent, ciclul continuă iar și iar și nu ne eliberăm niciodată cu adevărat de stigmatizarea și rușinea societății asociate cu conversațiile despre sex.

Mai presus de toate, este important să recunoaștem că educația sexuală este mult mai mult decât cuvântul „sex”.

Educația sexuală este mai mult decât explicarea reproducerii la animale, păsări sau insecte.
De asemenea, ar trebui să se predea lecții despre:

– relații sănătoase
– igienă
– consimţământ
– identitate

Discuțiile despre relații și sex nu trebuie să fie doar despre actul sexual în sine, nu este singurul obiectiv al educației sexuale.
Primind o educație sexuală cuprinzătoare, adecvată vârstei, adecvată cultural și informată asupra traumei, tinerii vor dobândi o mai bună înțelegere despre ei înșiși și a lumii din jurul lor.

Subiecte precum manipularea sexuală, redefinirea virginității, cu tot ceea ce înseamnă ea,nu doar procesul în sine ci și traumele sau consecințele care apar după, ar trebui să fie subiectele de discuție, când vorbim despre viața sexuală și începerea ei.

Unde mai pui că trebuie abordate și subiectele noi, precum “Cum se încadrează stereotipurile de gen în educația sexuală?” sau „Ce prețuiești cel mai mult într-o relație?”

Țin minte că acum mulți ani, când eram în liceu venise o doamnă să ne învețe despre “viața sexuală”. A fost o hăhăială continuă, pentru că profesoara era extrem de emoționată, subiectul era total neadecvat ( cum pui prezervativul) , iar noi puși pe râs, tot dintr-o rușine conștientă sau nu.
Nu așa trebuie să decurgă subiectele. Ele trebuie să fie profunde, adolescentul să înțeleagă că sexul nu este sport ci presupune o relație mai intimă care trebuie să fie pe placul ambilor parteneri.

Dacă esti părinte de adolescent pe invit să ne spui dacă tu ai început discuțiile despre relații și cât de deschis este adolescentul tău să vorbească cu tine.

Write A Comment