Te-ai întrebat vreodată de ce există oameni care atunci când intră intr-o încăpere atrag toate privirile, ba mai mult, atunci când vorbesc, toată lumea îi ascultă?
Și nu vorbesc aici de oameni cu un fizic frumos, că nu asta atrage neapărat, ci vorbesc de oamenii cu carismă, cu farmec.
Sunt acei oameni pe care dacă i-ai văzut o data îi ții mine toată viața.
Acești oameni dețin un talent, un farmec de cele mai multe ori, nativ, dar am o veste bună.
Acest talent se și învață și îți vând un mare secret: poți ajunge mai bun și mai fermecător decât o persoană cu talent, dacă lucrezi cu tine și ești autentic.
Sună puțin cam complicat, dar nu e.
Adică primul pas este să vrei, apoi următorul este să lași orgoliul, Ego-ul deoparte.
Aici simt că te-am pierdut puțin, dar arta de a vorbi frumos necesită atenție distributivă, adică atenție mare la cei din jur.
Dacă vrei să te asculte, trebuie să fie vorba despre ei, nu merge cu “eu, eu și eu”, în niciun caz.
Dacă le povestești despre tine, s-ar putea să reziste până la finalul primei povestiri, dar pe a doua îți garantez că nu o mai ascultă.
Dar dacă abordarea este de tip “tu, noi, eu” atunci i-ai cucerit.
Simte interlocutorul, ascultă-l, arată-i ca nici tu nu ești perfect, ai avut o experiență la fel de … dar din care poți să-l înveți și pe el.
Mă veți întreba “ce treabă are orgoliul?”.
Pai are, pentru că, nu trebuie să-ți lipsească din vocabular cuvinte ca “multumesc că mi-ai împărtășit experiența ta”, “ te rog iartă-mă că intervin, dar vreau să înțeleg foarte bine situația”, etc.
Iar orgoliul nostru nu prea ne lasă să spunem aceste lucruri, egoul ascultă puțin, nu până la capăt, pentru că deja, dupa primele cuvinte are o părere, iar acea părere deja emite și o judecată.
Sigur ați întâlnit astfel de oameni care nu asculta. Chiar și în mediul online sunt astfel de oameni care nu citesc până la capăt un text, dar repede au o părere sau mai rau o judecată.
Tot acest gen de oameni, nu sunt deschiși să accepte că putem să avem opinii diferite, orgoliul lor nu poate accepta că în anumite cazuri nu dețin adevarul, poate doar un adevăr personal.
Apoi mai este un lucru pe care trebuie să-l învățați, dacă vreți să comunicați corect cu cei din jurul vostru.
Fiecare problema a unui om este foarte importantă pentru el, chiar dacă ție ți se pare mică și neînsemnată fața de alte probleme. Așa că nu mai minimaliza “necazurile” oamenilor, ascultă-le și nu le critica, nu le compara, ajută-i să treacă peste, cu vorbe de încurajare și cu înțelegere autentică.
De aceea vă spuneam că orgoliul nu are ce cauta în conversațiile cu oamenii din jurul vostru sau chiar când vorbiți unui public.
Dialogul are mult mai multă valoare și dialogul presupune ascultare și feedback corespunzător.
Am atins, prin această postare, doar o parte din ceea ce îmi doresc să aveți în vedere atunci când comunicați, mai ales cu cei dragi, căci pe ei îi tratăm, în general, cel mai rău.
Fiți deschiși să vorbiți frumos!