Ai un adolescent acasă care nu vrea să se deschidă?
Nu ești singurul părinte care trece prin asta, adolescenții pot fi adesea distanți cu părinții, se ascund în camerele lor și preferă să stea singuri decât să petreacă timp cu familia.
S-ar putea să nu fie deschiși să poarte conversații despre viața lor sau să pară dezinteresați să vă răspundă atunci când întrebați despre cum a fost la școală. Acest lucru este absolut normal și foarte comun pentru adolescenți, dar poate fi foarte frustrant și dureros pentru părinți.
Știu asta prea bine, din propria experiență.
Iată câteva metode de a deschide sufletul unui adolescent.
Acum o săptămână am fost cu Ruxandra, așa ca fetele la tuns și vopsit. Reacțiile au fost “ai lăsat-o să se vopsească”. Da, am lăsat-o pentru că vreau să am o relație deschisă și apropiată cu adolescenta mea. Așa că, sunt lucruri care se negociază și lucruri care nu se negociază. Putem face șuvițe, nu putem chiuli de la școală fără motiv și lista poate continua.
1. Invitați-i într-un loc unde le place
A face cu ei o activitate pe care ei o preferă este o modalitate execelentă de a-i face să vorbească.
De exemplu, dacă adolescentul tău iubește drumețiile, invită-l să facă o drumeție cu tine. Petreceți timp de calitate cu ei și evitați orice distragere a atenției, cum ar fi telefonul încercați să vă concentrați toată atenția asupra lor.
Chiar dacă nu arată, ei sunt foarte atenți la detalii.
2. Ascultă mai mult, vorbește mai puțin
În loc să puneți o grămadă de întrebări, lăsați adolescentul să conducă conversația. Nu insista dacă există un anumit subiect despre care nu se simt confortabil să vorbească. De asemenea, poate fi util să întrebi dacă doresc doar să asculți sau dacă doresc să-i ajuți să găsească o soluție.
3. Nu judeca
Adolescenții nu iau întotdeauna cele mai bune decizii. Dacă adolescentul tău se deschide și tu reacționezi cu furie și îl pedepsești, probabil că este ultima dată când va spune ce se întâmplă în viața lui. În schimb, încercați să vă imaginați situația din punctul lor de vedere. De asemenea, dacă vă pun o întrebare „ciudată”, asigurați-vă că răspundeți fără a judeca, deoarece adolescenții sunt adesea curioși și încă învață despre ei înșiși și despre viață.
4. Nu faceți presupuneri
Dacă adolescentul tău încalcă o regulă sau vine acasă după ora stabilită de comun acord, în loc să presupuneți ce e mai rău, de exemplu că au fost neglijenți și nu au respectat regulile, dă-le șansa să explice ce s-a întâmplat înainte de a-i pedepsi sau de a le da un discurs plictisitor și de a arunca cuvinte grele.
5. Creați o comunicare deschisă
Dacă vrei ca adolescentul tău să fie deschis cu tine despre viața lui, asigură-te că înțelege că poate vorbi cu tine despre orice. Asigurați-l că veți fi alături de el în momentele dificile sau dacă au nevoie de sfaturi.
6. Ajutați-i să dezvolte mecanisme sănătoase de viață
Unul dintre motivele pentru care adolescenții se pot ataca sau se închid în ei, este dacă se simt stresați sau nemulțumiți de viața lor. A fi elev în clasa a șaptea, a opta sau chiar liceu, înseamnă a avea cursuri extrașcolare, învață mult pentru examene, pretenții de viață socială, precum și orice slujbă sau responsabilități familiale. Mulți adolescenți au puțin timp liber, ceea ce poate crea un stres ridicat pentru ei. Învață-i modalități de a-și gestiona stresul, cum ar fi meditația sau exercițiile fizice.
7. Dă-le aprobarea ta
Spune-le cât de mândră ești de ei și repetă asta des. Sărbătorește lucrurile mărunte din viața lor, cum ar fi munca grea pe care o depun pentru a învăța pentru un examen sau dedicarea lor față de o activitate extrașcolară.
8 Descrie-le viața ta de adolescent
Deși s-ar putea să simți că au trecut 1000 de ani de la adolescența ta, totuși aducerea în discuție a lucrurilor din viața ta ca adolescent te poate face să pari mai ușor de relaționat cu ei și vor avea mai multe șanse să vorbească despre viața lor. Poți aduce în discuție orice lupte pe care le-ai avut cu prietenii în adolescență sau greutăți în timpul școlii sau lucruri pozitive, cum ar fi lucruri distractive pe care le făceai în timpul liceului.
9. Nu transforma totul într-o lecție
În calitate de părinte, este datoria ta să-ți ghidezi copilul și să te asiguri că se află pe calea cea bună. Cu toate acestea, evită să transformi conversațiile voastre într-o lecție. Chiar dacă intențiile tale sunt bune, transformarea tuturor discuțiilor într-o oportunitate de a ține prelegeri îi poate face pe adolescenții să ezite să împărtășească detalii despre viața lor.
10. Vorbește despre greșelile tale
Este important ca copilul tău să realizeze că nu ești perfect și că este în regulă să ai defecte și să faci greșeli. Dacă vorbești despre greșelile tale, adolescentul tău va fi mai dispus să recunoască atunci când greșește și se va simți confortabil să se încreadă în tine dacă are nevoie de sfaturi sau se “luptă“ cu ceva.
11. Fii acolo pentru ei în momentele grele
Când adolescentul tău este vulnerabil și se deschide față de tine, fii acolo pentru el și oferă-i sfaturi sincere. Încearcă să empatizezi cu ceea ce îți povestește și pune-te în locul lui. A fi adolescent poate fi foarte stresant, așa că este important să faci parte din oamenii de încredere pentru copilul tău.
Amintiți-vă că este absolut normal ca adolescenții să fie introvertiți și să-și petreacă mult timp în camera lor sau pe telefon. Poate fi greu să-i faci să vorbească cu tine, dar reține că ești acolo pentru a-i ghida și a-i ajuta să se transforme în cea mai bună versiune a lor. A fi susținător și iubitor sunt cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru ei.