Am dat peste acest articol zilele acestea, cautand diverse retete pe care as putea sa le mai prepar pentru familia mea.
Safarsit de iarna este o luna grea, din punct de vedere al vitaminelor naturale.
La sfarsit de iarna corpul este foarte slabit, nu prea a vazut soare, iar de celebra astenie de primavara nu prea scapa nimeni.
Fructele si legumele proaspete nu prea „se vad” in piata, din care sa ne luam vitamilele de care avem nevoie pentru o a functiona corect o zi intreaga, asa ca trebuie sa facem fata acestor probleme si sa le gasim solutii.
Aceste alimente numite superalimente pot aduce usor si sigur nutrienti in corpul nostru.
Insa sunt multi dintre voi care le considerati greu de gasit si scumpe.
Da, asa este sunt mai putin accesibile, dar nu trebuiesc folosite in cantitati mari, asa ca o data cumparate, va vor tine mult si bine.
Iata o lista de 10 alimente sanatoase pe care sa le puneti in smoothieuri, supe si salate.
Semintele de chia
Semintele de chia sunt unele dintre alimentele cu cel mai valoros continut nutritional. Desi sunt destul de putin folosite in bucataria romaneasca si europeana, semintele de chia ar trebui consumate zilnic, intrucat au o concentratie mai mare de acizi grasi Omega 3 decat pestele, mai multe proteine decat soia si mai multe fibre decat semintele de in sau alte tipuri de produse.
Astazi, din ce in ce mai multi nutritionisti si medici recomanda integrarea acestor seminte miraculoase pentru sanatate in dietele de slabit, dar si in regimurile alimentare pentru anumite afectiuni, datorita continutului bogat de nutrienti si antioxidanti extrem de valorosi pentru buna functionare a organismului.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos, considerat un miracol al naturii, are proprietăţi medicinale uimitoare.
Uleiul de cocos conţine o formă unică de grăsimi saturate, cunoscute ca trigliceride cu lanţ mediu (MCT). Spre deosebire de alte grăsimi saturate, MCT sau acizii graşi energizează organismul şi nu îngraşă, motiv pentru care gustările cu ulei de cocos sunt o alternativă sănătoasă pentru gustarea de după-amiază.
Semintele de in
Desi mai putin populare la noi decat in Occident, semintele de in merita sa fie adaugate in alimentatie, ele avand nenumarate beneficii pentru sanatate, prevenind o serie de boli si ajutand la vindecarea altora.
De obicei fugim de grasimi pentru a tine sub control greutatea si a preveni problemele cardiace, insa anumite tipuri, cum e cazul acizilor grasi omega 3, sunt benefice inimii si starii de sanatate in general. Grasimile bune sunt esentiale mentinerii sanatatii organelor, cum ar fi plamanii, creierul, ochii si articulatiile, avand rol si la nivelul creierului.
Sub forma de pudra sau de ulei, acestea contin si fitoestrogeni, cu efecte asemanatoare estrogenului. In plus, semintele de in, sub orice forma, contin antioxidanti, dar si diferite vitamine si minerale.
Sursa: http://www.ziare.com/
Goji
Goji este un fruct exotic foarte bogat in antioxidanti. De altfel, goji este considerat ca fiind unul dintre cele mai sanatoase fructe din lume.
Goji contin vitamine esentiale, minerale, aminoacizi si polizaharide cu rol in cresterea imunitatii. In fructele goji berry gasim o cantitate insemnata de carotenoide, zinc, claciu, seleniu, fosfor si germaniu cu rol dovedit in terapia pacientilor cu cancer.
Sursa: http://prodieta.ro/goji-proprietati-fructele-goji-beneficii-proprietati-nutritive-goji-pret-accesibil/
Spirulina
Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Sursa: http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/spirulina-arthrospira-platensis-11662468/
Cacao
Se spune despre cacao că are capacitatea de a stimula producţia de endorfine şi serotonine din creier – hormonii care induc starea de fericire. În medicină, praful de cacao creşte imunitatea, ascute simţurile, tonifică psihicul şi intensifică circulaţia cerebrală. De asemenea, s-a demonstrat că acest aliment poate preveni bolile de inimă şi cancerul.
Sursa: http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/3711/cacaua-creste-imunitatea-si-capacitatea-intelectuala/#
Avocado
Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare.
Circa 75% din caloriile unui avocado provin din grasimi, majoritatea dintre ele fiind monosaturate. Spre deosebire de banane, avocado are cu 60% mai mult potasiu. Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre – 75% fibre insolubile si 25% fibre solubile.
Sursa: http://www.divahair.ro/
Semintele de canepa
Seminţele de cânepa sunt singurul aliment cunoscut care conţine raţia perfectă de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. Seminţele de cânepa conţin aminoacizi sulfuroşi: metionină, cisteină, cistină, care sunt folosite imediat de către corp pentru a construi par, unghii, piele, muşchi şi ţesut conjuctiv.
Acizii graşi esenţiali ajuta sistemul imunitar, sunt antioxidanţi puternici , ne apără de soare şi construiesc o piele frumoasă. Acizii graşi esenţiali ne ajută de asemenea să ardem grăsimile în exces. Seminţele de cânepa sunt cea mai bună sursă de acid gama linolenic, care este un acid esenţial Omega 6 care are proprietăţi antiinflamatorii şi de echilibrare hormonală.
Sursa: http://www.puterea.ro/monden/alimentul-perfect-semintele-de-canepa-gustoase-si-foarte-sanatoase-afla-ce-beneficii-au-pentru-sanatate-si-frumusete-81914.html
Camu- camu pudra
Camu-Camu este un arbore mic si stufos care creste in vegetatia amazoniana din Peru si Brazilia. Are cel mai inalt continut de Vitamina C, in plus contine aminoacizi, flavonoli, fenoli antioxidanti.
Proprietati: detoxifiant, antioxidant puternic, antiviral, energizant, antiimbatranire, antiinflamator, protejeaza sistemul nervos, poate ajuta in probleme oculare (vedere incetosata, glaucom, cataracta).
Fiind foarte bogat in Vitamina C este folosit cu suuces in boli precul:gripe raceli, viroze respiratorii.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/
Acai
Popularitatea fructului Acai a crescut foarte mult în ultima perioadă şi datorită faptului că multe vedete au inclus acest aliment în dieta lor de bază. Bogate în antioxidanţi, fibre alimentare, vitaminele B1, B2, B3, C, E, dar şi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, calciu, potasiu şi fibre alimentare, fructele Acai aduc o serie de beneficii organismului. Acestea conţin de zece ori mai mulţi antioxidanţi decât strugurii şi de două ori mai mult decât afinele şi rodiile.
Sursa: http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/6221-acai-fructul-miraculos-nr371-sapt10-mai-16-mai-2012.html
1 Comment
Pingback: Cum faci un super – smoothie | Ioana Ginghina